Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nad Zemou krúži 10 kíl holandského syra!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AMSTERDAM/BRUSEL - Desať kilogramov holandského syra značky Old Amsterdam krúži vo vesmíre nad planétou Zem. Kúsky syra budú každodenne obiehať zemeguľu ešte asi mesiac, kým sa holandský astronaut Andre Kuipers nepripojí k terajšej posádke na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Cesta holandského syru na obežnú dráhu nad planétou bola mimoriadne komplikovaná. Prvou prekážkou boli prísne limity Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a americkej vesmírnej agentúry NASA pre batožinu, ktorú si členovia vesmírnych posádok môžu zobrať so sebou na palubu.

Ale z hľadiska regulácie potravín je astronautom povolené zobrať so sebou limitované množstvo obľúbených druhov jedál. Holandský astronaut ešte v apríli tohto roku požiadal spoločnosť Westland, ktorá vyrába jeho obľúbený syr, aby sa pokúsila prepašovať na palubu ISS väčšie množstvo syra, keďže jeho plánovaný pobyt na vesmírnej stanici má trvať šesť mesiacov a on nechce byť ukrátený o syrovú lahôdku.

Ako pre médiá potvrdila Henriette Westlandová zo spoločnosti nesúcej jej rodinné meno, táto žiadosť sa im zdala zaujímavá a nasledovala potom intenzívna mailová komunikácia s vesmírnymi agentúrami, napríklad aj o tom, akú presnú dĺžku a váhu majú mať jednotlivé kúsky zabaleného syra.

Náklad okolo 20 kíl syra putoval z holandského Huizenu do americkej pobočky firmy Westland v Michigane, potom loďou do Houstonu, kde sa nachádza riadiace stredisko NASA, a odtiaľ bola zásielka doručená na kozmodróm do Kazachstanu, kde polovica zo zabaleného trvanlivého syru bola vystrelená raketou do vesmíru na stanicu ISS.

Druhá polovica zásielky, ďalších desať kilogramov, by mala byť odoslaná ďalšou raketou, ktorej štart bol naplánovaný na január budúceho roku

Kozmonaut Kuipers tak bude mať postarané o zásoby a výrobca syrov zase o nevídanú vesmírnu reklamu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu