Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

"Chudobní" žobráci: Niektorí si za rok zarobia až 115 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Pri pohľade na malé dieťa žobrajúce na ulici v otrhaných šatách niektorí pocítia ľútosť, iní sa radšej tvária, akoby ani neexistovali. Pravda je však taká, že nie všetci žobráci sú takí chudobní, za akých sa vydávajú.

To je prípad aj niektorých rumunských občanov, ktorí si takýmto spôsobom privyrábajú vo Veľkej Británii. Reportéri BBC strávili rok so štvoricou detí, ktoré žobrali v Londýne. Zistenie, že za dvanásť mesiacov "cigánčatá" zbohatli o neuveriteľných stotisíc libier (približne 115-tisíc eur), ich šokovalo.

"Dievča malo cez hlavu prehodený šál a ruky vystreté smerom k okoloidúcim. Na záchod chodilo do telefónnej búdky a živilo sa jedlom, ktoré nechali ľudia v McDonalde. Bola ako Oliver Twist 21. storočia," povedal reportér John Sweeney.

K obrovským peniazom však okrem žobrania prišli deti aj drobnými krádežami a neoprávneným poberaním sociálnych dávok. "Ťažko" zarobené libry končia v rukách Rómov, ktorí si za ne doma v Rumunsku stavajú honosné vily. Za tie by sa nemuseli hanbiť ani obyvatelia Beverly Hills.

Tento začarovaný kruh nemá konca. Malí žobráci rastú a narodia sa im vlastné deti, ktoré taktiež posielajú "pracovať". Kupodivu za to, že si takýmto spôsobom môžu zvyšovať životnú úroveň, vinia svojich živiteľov. Vraj "si za to môže Británia sama, pretože je prílis benevolentná a štedrá".

Britská polícia každý rok pozatýka desiatky členov žobráckych gangov, vždy je za nimi ale o krok pozadu. Dokiaľ tamojšia vláda neprijme ráznejšie opatrenia najmä v oblasti poberania dávok, aj naďalej budú z ich rozpočtu miznúť peniaze, ktoré by sa mohli využiť oveľa rozumnejším spôsobom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu