Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do Rakúska zvážajú autobusmi žobrákov zo Slovenska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LINZ - Rakúska polícia zadržala v okolí Linzu v poslednej dobe najmenej osem slovenských občanov za organizované žobranie. Napísala to dnes agentúra APA. Podľa polície nejde o individuálne žiadosti o pomoc v núdzi, ale o starostlivo organizované akcie, ktoré podľa hornorakúskych zákonov musí ako organizovanie zbierky vopred povoliť príslušná obec. Polícia vyzýva občanov, aby takýmto ľuďom nič nedávali.

Podľa rakúskej agentúry účastníkov takýchto podujatí privážajú autobusy, šéfovia im pridelia príslušné úseky obcí a školia ich, čo majú hovoriť a ako sa tváriť. Denník Oberösterreichische Nachrichten priniesol svedectvo istého podnikateľa, ktorý sledoval v diaľničnej reštaurácii v Ansfelden podobné "rozdelenie úloh" skupine asi 25 ľudí privezených autobusom.

Dvaja veľmi dobre odetí šéfovia údajne rozdali chudobne vyzerajúcim mužom, ženám i deťom rôzne kartičky a fotografie a udelili im pokyny, kam a ako ísť žobrať. Žobrajúci ľudia sa potom rozptýlili po okolí.

Hornorakúsky policajný riaditeľ Alois Lissl dnes agentúre APA povedal, že tento konkrétny prípad je vraj typický. "Agresívne žobranie", ako sa mu policajne hovorí, je v súčasnosti veľmi aktuálne najmä v Linzi a okolí. Ľudí privážajú autobusy prevažne zo Slovenska, tiahnu od domu k domu, historkami o svojej núdzi lákajú od druhých peniaze a večer ich zase autobus odváža domov.

V Hornom Rakúsku je podľa zákona potrebné pre každú zbierku vopred získať povolenie príslušnej obce. "Ročne máme v tejto veci asi 200 udaní. Tento rok sme museli zadržať už 40 osôb, pretože za porušenie tohto nariadenia nezaplatili príslušnú pokutu," uviedol námestník policajného riaditeľa Linzu Erwin Fuchs. Niektorí žobráci podľa neho na noc neodchádzali, ale prespávali v opustených továrenských halách v Linzi "za strašných hygienických podmienok".

"Keď sa takýmto ľuďom pozriete do očí, prevládne vo vás súcit. Sú to úbožiaci, ktorí prakticky všetko musia odovzdať svojmu kápovi," uviedol Fuchs. Napriek tomu odporúčal žobrákom nič nedávať, pretože "zločinecké organizácie, ktoré za nimi stoja, naverbujú potom ešte viac chudákov z dotyčných krajín" - okrem Slovenska aj z Rumunska a Bulharska, varoval Fuchs.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu