Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyšľachtili svetielkujúce príšery drahšie ako zlato!

Z takejto obyčajnej krevety urobili svetielkujúci skvost
Z takejto obyčajnej krevety urobili svetielkujúci skvost (Zdroj: bcz.pl)

TCHAJ-PEJ - Drobná kreveta, ktorá tyrkysovo svetielkuje, alebo rybka s "ľudskou tvárou" a dlhým chvostom. To sú niektoré z noviniek medzi tvormi, ktoré sa koncom tohto týždňa predstavia na taiwanskom akvaristickom veľtrhu. Uspokojiť môžu všetkých, ktorí túžia po veľmi nezvyklom domácom zvieratku, ak ich nezaskočí cena, ktorá je vyššia, než keby boli novovyšľachtené živočíchy zo zlata, napísala agentúra Reuters.

Kreveta Blue Velvet, ktorá tyrkysovo žiari, bola vyšľachtená z obľúbeného druhu s latinským menom Neocaridina heteropoda, ktorý má priehľadné telo a červenú hlavu. "Objavili sme v týchto priehľadných krevetkách gény modrej farby a pokúsili sme sa ich zosilniť," povedal šľachtiteľ I Čch'-tchaj. "Po roku sa modrá farba krásne ukazuje, ale samozrejme je tu ešte priestor pre vylepšenie," dodal.

Ďalším novým druhom, ktorý I vyšľachtil, je "čokoládová krevetka". U nej sa už teraz objavuje hnedá farba, ale potrvá ešte šesť až sedem rokov, než sa gény stabilizujú natoľko, že výsledkom bude drobný, čokoládovo sfarbený morský živočích, uviedol I.

Na veľtrhu sa predstavia aj drobné svietiace rybky, u ktorých fluorescenčného efektu dosiahli genetickou modifikáciou - vpravením génov medúz a koralov. "Dorastajú len do maximálne dvoch centimetrov, ale ich telá žiaria veľmi jasne, už keď sú centimeter dlhé," povedal šľachtiteľ rybky Lin Jü-chou. "Hodí sa obzvlášť dobre do malých akvárií pre deti," dodal.

Taiwan vyváža viac ako 80 percent akváriových živočíchov do zahraničia. Kto by mal záujem o niektorú z noviniek, musí ale siahnuť veľmi hlboko do vrecka. Genotypy oboch krevetiek sa v online aukcii dražili za 16-tisíc taiwanských dolárov (cca 390 eur), a pretože jedna krevetka váži menej ako gram, sú centimeter dlhé tvory drahšie ako zlato, ktoré sa dnes na svetových trhoch obchoduje za zhruba 1640 dolárov (asi 1200 eur) za uncu (28 gramov).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu