Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americkí miliardári zarobili na kríze: Najviac maďarský emigrant Soros!

George Soros má dôvod na radosť Zobraziť galériu (2)
George Soros má dôvod na radosť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Časopis Forbes zverejnil aktualizovaný rebríček najbohatších Američanov v roku 2011. Najzaujímavejší je zrejme posun známeho investora s maďarskými koreňmi Georga Sorosa. Ten predbehol aj také esá, akými sú zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg či biznismen Michael Bloomberg.

Osemdesiatjedenročný  podnikateľ Soros pritom ešte pred dvadsiatimi rokmi patril medzi priemerných obyvateľov Spojených štátov. Zarobil dve miliardy dolárov na kurzových špekuláciách s britskou librou. Jeho majetok postupne upadal až do začiatku celosvetovej krízy v roku 2008, kedy sa mu opäť začalo dariť. Otec piatich detí bol vlani pritom až na 35. mieste s majetkom 14 miliárd dolárov. Tento rok Forbes jeho majetok odhadol na 22 miliárd. Vďačiť za to môže investíciám do zlata a cenných papierov.

Na prvé miesto v rebríčku boháčov sa vrátil Bill Gates so svojimi 59 miliardami.  Druhý skončil Warren Buffett, ktorý ako jediný z prvej dvadsiatky stratil časť majetku a tým aj prvé miesto. Nedávno vyhlásil, že je ochotný vzdať sa 99 percent svojho majetku, aby pomohol americkej ekonomike. K podobnému kroku vyzval aj ostatných miliardárov. Tretie miesto obsadil zakladateľ firmy Oracle Larry Ellison.

Na ďalších priečkach skončili bratia Kochovci, Charles a David z Koch Industries. Za nimi je najbohatšia žena USA Christy Waltonová, dedička známej obchodnej siete Wal-Mart. Ďalší členovia rodiny Jim a Alice Waltonovci skončili na deviatom a desiatom mieste. Osmičku obsadil majiteľ kasín Sheldon Adelson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu