Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Záhadné obrazce na Blízkom východe vedcom nedajú spávať

Záhadné geoglyfy v piesku Zobraziť galériu (3)
Záhadné geoglyfy v piesku

PERTH - Peruánske geoglyfy v púšti Nazca sú dôverne známe každému milovníkovi záhad a tajomna. Teraz si môžu svoje hlavy lámať nad ďalšou hádankou - podobné nevysvetliteľné útvary sa totiž objavili aj na Blízkom východe.

Satelitné a letecké fotografie zo Sýrie, Saudskej Arábie a Jordánska odhalili tajuplné obrazce v tvare kolies, ktoré sú údajne ešte staršie ako tie z Peru. Vedci o nich vedia už od roku 1927, kedy ich prvýkrát spozoroval pilot Lt. Percy Maitland. Až nedávne zábery ich však dokázali detailne zachytiť. Archeológovia vek geoglyfov v piesku odhadujú na dvetisíc rokov, ich pôvod ale stále nepoznajú.

"Ide o kamenisté štruktúry, ktoré sú oveľa rozsiahlejšie a staršie ako geoglyfy v Nazce. Ľudia okolo nich pravdepodobne chodili po stáročia, tisícročia bez toho, aby tušili, o čo ide," povedal profesor histórie David Kennedy z University of Western Australia.

Ako ďalej uviedol, útvary nezodpovedajú určitému vzoru. Niektoré pripomínajú šarkana, iné zas majú hranatejší tvar pripomínajúci obdĺžnik. Ich počet vraj presahuje tisíc obrazcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu