Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Astronómovia sa zhodujú: Toto existovalo len v sci-fi!

Umelecké zobrazenie planéty, ktorá obieha okolo dvoch hviezd
Umelecké zobrazenie planéty, ktorá obieha okolo dvoch hviezd

WASHINGTON - Astronómovia objavili vo vzdialenosti približne 200 svetelných rokov od Zeme planétu, ktorá obieha okolo dvoch hviezd. Informoval o tom časopis Science.

Je to prvýkrát, čo sa podarilo pozorovať planétu prechádzajúcu pred dvojhviezdou. "Tento objav je prekvapujúci. Niečo, čo predtým existovalo len v sci-fi, sa opäť ukázalo ako realita," povedal Alan Boss z Carnegieho inštitútu vo Washingtone, jeden z autorov štúdie. Objav prirovnal k fiktívnej planéte z filmovej série Hviezdne vojny.

Za objav vďačia astronómovia kozmickému ďalekohľadu Kepler, preto aj planétu veľkosti Saturna pomenovali Kepler-16b. Tento ďalekohľad sleduje jas 155 000 hviezd v súhvezdiach Lýra a Labuť. U dvojhviezdneho systému Kepler-16 sa aplikovaním tzv. tranzitnej metódy zistilo pravidelné zoslabenie svetla, ktoré poukazovalo na prítomnosť tretieho objektu. Ďalšie pozorovania a modely ukázali, že to môže byť len planéta.

Planéta Kepler-16b obehne dvojhviezdu Kepler-16 za 229 dní vo vzdialenosti 104,6 milióna kilometrov, čo je porovnateľné s obežnou dráhou Venuše okolo Slnka. Hviezdy sa navzájom obehnú každých 41 dní a sú oveľa menšie a menej jasné ako naše Slnko. Teplota na povrchu planéty však dosahuje mrazivé hodnoty od mínus 101 do mínus 74 stupňov Celzia.

Z pozorovaní dospeli astronómovia k záveru, že novoobjavená planéta je síce asi tak veľká ako Saturn, ale má o tretinu vyššiu hustotu, takže zrejme obsahuje väčší podiel ťažkých prvkov. Vedci predpokladajú, že vo vnútri je pevné jadro so 40-60-krát väčšou hmotnosťou ak Zem zložené z ľadu a hornín. Jadro tvorí asi polovicu hmotnosti planéty, druhá polovica je plynný obal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu