Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prišla o polovicu mozgu a nadobudla umelecké schopnosti!

Zobraziť galériu (3)

PETROHRAD - Taisia Sidorovová (21) žije po hrozivej autonehode len s polovicou mozgu. Paradoxne tým niečo však aj získala; zistila totiž, že vie odrazu maľovať!

Dievčine sa pri nehode rozmliaždila lebka a kúsky kostí prenikli až do mozgu. Chirurgovia jej počas operácie odstránili zničenú ľavú hemisféru, ktorá rozvíja logiku, reč či počítanie a namiesto nej vložili ochrannú platničku.

Lekári jej napriek tomu nedávali veľkú šancu, rodičia preto privolali kňaza, ktorý dal ich dcére posledné pomazanie. Dievča sa však akoby zázrakom, s obrovskou podporou svojej rodiny, pomaly uzdravilo. Pomohla jej k tomu aj terapia kreslením, hoci sa predtým o túto oblasť umenia nikdy nezaujímalo. Keďže však pravou rukou môže hýbať len obmedzene, tvorí tou ľavou.

"Predtým vôbec nevedela maľovať. Teraz je z nej ale úplne iná osoba. Má prirodzený talent, je to neuveriteľné," povedala Taisiina učiteľka umenia Ludmilla Ostrowska.

Doktor, ktorý mladú Rusku ošetroval, to zdôvodnil takto: "Ľudský mozog je úžasný. Zdá sa, že v Taisinom prípade neporušená časť mozgu nahradila tú chýbajúcu a umožnila jej tak objaviť svoje nadanie pre maľovanie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu