Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mužovi odstránili polovicu lebky, mal pomliaždený mozog!

Rőntgen Peterovej lebky Zobraziť galériu (2)
Rőntgen Peterovej lebky

LONDÝN - Štyridsaťročný Angličan Peter Wright pri automobilovej nehode utrpel vážne poranenia hlavy. Len desať dní po zákroku, počas ktorého mu nahradili časť lebky umelou násadou, bol však schopný letieť na druhý koniec sveta na dovolenku.

Chirurgovia museli Petrovi odstrániť kus lebky, pretože sa mu kvôli vážnemu zraneniu pomliaždil mozog. "Zobrali sme vrchnú časť lebky a hodili ju do koša, pretože bola kontaminovaná. Pacientovi sme týmto spôsobom stabilizovali prietok krvi," vysvetlil vedúci operačného tímu Simon Holmes.

Namiesto neho mu do hlavy vložili umelý transplantát, ktorý vyrobili na mieru vo Švajčiarsku. Dovtedy musel nosiť špeciálnu helmu, pretože mal v hlave dieru, ktorá sa ťahala od ucha k uchu. 

Hoci by sa mohlo zdať, že bude Peter po tak závažnom zákroku potrebovať minimálne niekoľkotýždňovú rekonvalescenciu, lekárom doslova vyrazil dych, keď už týždeň a pol nato letel do Austrálie, aby si tam užil vytúžené chvíle voľna.

"Za svoj život vďačím všetkým lekárom a sestričkám, ktoré sa o mňa starali. Nebyť ich, už by som tu nebol," povedal Peter, ktorý sa už medzitým vrátil do práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu