Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozor na vonné sviečky, sú toxické ako cigarety

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Zapaľujeme ich, aby nám spríjemnili chvíle pokoja, zintenzívňujú pocit relaxu, keď ležíme vo vani či na posteli. Vonné sviečky však podľa odborníkov predstavujú aj značné riziko. Ich výpary sú totiž tak isto toxické ako dym z cigariet.

K romantickej večeri zaľúbencov neodmysliteľne patria sviečky, najlepšie s nejakou príjemnou vôňou, ktorá dotvorí intímnu atmosféru. Táto predstava sa však už možno čoskoro stane minulosťu; nedávny výskum totiž dokázal, že parfumované sviečky produkujú toxíny, ktoré škodia zdraviu.

Keďže ich väčšinou zapaľujeme v zle vetrateľných miestnostiach, ako je kúpeľňa alebo večer v izbách, keď sú okná už zavreté, uvoľňovanie chemikálií môže spôsobiť znečistenie sadzami. Tie následne zvyšujú riziko astmy, ekzému či kožných ochorení.

Podľa expertov sú najmenej škodlivými sviečkami tie s voňou včelieho vosku alebo sóje. Ostatné sú však vyrobené z parafínu - vedľajšieho produktu ropného priemyslu. Práve z nich sa uvoľňujú prchavé organické látky, ktoré sú najviac škodlivé.

"Nič sa vám nestane, ak si sviečku zapálite raz za čas. Ak tak ale robíte každý deň po dobu niekoľkých rokov, vtedy už tým ohrozujete svoje zdravie," povedal autor štúdie, doktor Amid Hamidi z Univerzity v Južnej Karolíne.

Výskum taktiež odhalil, že v kostoloch, v ktorých horia sviečky aj niekoľko hodín, sa nachádza až desaťnásobne väčšie množstvo voľných radikálov - molekúl, ktoré spôsobujú rakovinu, ako napríklad v blízkosti diaľnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu