Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Najväčšia hrozba: Tieto krajiny môže zničiť asteroid!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: blippitt.com)

LONDÝN/BRATISLAVA - Vedci po prvýkrát zostavili rebríček krajín, ktoré najviac postihne prípadná zrážka s asteroidom. Čakajú ich katastrofické straty na životoch a ich obnova má byť s ohľadom na mieru deštrukcie takmer nemožná.

Zoznam vytvorili výskumníci z University of Southampton pomocou softvéru zvaného NEOimpactor (Near Earth Object programme). V prvej desiatke najohrozenejších krajín sa ocitli Čína, Indonézia, India, Japonsko, USA, Filipíny, Taliansko, Veľká Británia, Brazília a Nigéria. 

Najhoršie popolučné straty by utrpeli USA, Čína, Indonézia, India a Japonsko. Medzi krajiny, ktorým hrozí rozsiahle zničenie infraštruktúry, patrí Kanada, USA, Čína, Japonsko a Švédsko.

"Hrozba, že Zem zasiahne asteroid, je stále častejšie prijímaná ako jedna z najväčších prírodných katastrof, ktorým čelí ľudstvo," povedal Nick Bailey, ktorý softvér vyvinul.

"Takmer pred sto rokmi v odľahlej oblasti v blízkosti rieky Tunguska (Rusko) dopadol najväčší asteroid, ktorý si ľudstvo pamätá. Pomerne malý objekt (cca 50 metrov v priemere) explodoval vo vzduchu a neobývané lesy zrovnal so zemou," uviedol Bailey s tým, že v prípade jeho dopadu napríklad na Londýn by boli dôsledky obrovské.

Podľa DailyGalaxy.com by asteroid v priemere väčší než 32 kilometrov zničil všetky rastliny a živočíchy. Tak ako bol pravdepodobne zodpovedný aj za vyhynutie dinosaurov pred 65 milónmi rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu