Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Armagedon príde 13. apríla 2036, tvrdia Rusi!

ilustračné foto
ilustračné foto

SYDNEY/BRATISLAVA - Ruskí vedci stanovili nový dátum pre Armagedon a nebude to v roku 2012! Tentokrát vypočítali dokonca presný deň, kedy by mal asteroid Apophis naraziť do Zeme a zabiť okolo 10 miliónov ľudí.

"Apophis sa priblíži k Zemi na vzdialenosť 37-38 000 kilometrov 13. apríla 2029," hovorí profesor Leonid Sokolov z petrohradskej univerzity. Jeho pravdepodobná kolízia so Zemou môže nastať o sedem rokov neskôr, teda 13. apríla 2036.

Asteroid 99942 Apophis prvýkrát objavili v roku 2004, má priemer okolo 300 metrov a sila jeho nárazu môže byť zničujúca. Kam presne dopadne, vedci zatiaľ netušia. Simulačný prístroj však ukazuje, že s ohľadom na zaľudnenosť oblasti by mohlo zomrieť až 10 miliónov obyvateľov.

Podľa vedcov z NASA by asteroid v roku 2029 mohol naozaj preletieť tzv. gravitačnou kľúčovou dierkou, ktorá ho bude ťahať do našej obežnej dráhy a o sedem rokov neskôr zasiahnuť Zem. Ak by došlo k jeho rozbitiu, úlomky by našu planétu bombardovali ešte niekoľko ďalších rokov.

Hoci je malá šanca, že sa to naozaj stane, podľa Rusov predstavuje 2-3 percentá, je to dosť na to, aby začali pracovať na riešení. "Našou úlohou je posúdiť rôzne alternatívy a vypracovať scenáre a akčné plány v závislosti od výsledkov ďalších pozorovaní," povedal Sokolov. Všetko bude prebiehať v súlade so zákonmi fyziky, tvrdí.

 

Simulácia nárazu asteroidu



Zem zničí asteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu