Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Zem tesne minul malý asteroid, zahliadli ho aj amatéri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Malý asteroid veľkosti diaľkového autobusu preletel dnes večer v relatívne tesnej blízkosti okolo Zeme. Našu planétu minul niekoľko minút po 19:00 SELČ v zdanlivo bezpečnej vzdialenosti 12 000 kilometrov nad zemským povrchom, astronómovia mu namerali rýchlosť okolo 100 000 kilometrov za hodinu.

Napriek tomu ho mohli vo svojich ďalekohľadoch nakrátko uvidieť aj amatérski astronómovia, napísala agentúra DPA.

Teleso označované ako 2011 MD objavil v stredu automatický teleskop v Novom Mexiku. Podľa astronómov sa vesmírne teleso podobnej veľkosti priblíži na tak malú vzdialenosť k Zemi približne raz za šesť rokov. Prelet telesa 2011 MD vnímali ako dobrú možnosť na preskúmanie vlastností asteroidu.

Objekt má podľa odhadov americkej agentúry NASA priemer 5 až 20 metrov a je možno nepravidelného tvaru. Najbližšie sa asteroid dostal k Zemi nad južným Atlantikom, z pevniny bola najbližšie Južná Amerika a Antarktída.

Asteroidy sú považované za pozostatok pôvodného materiálu, z ktorého vznikla naša slnečná sústava, teda planéty a ich mesiace. Priemer skalnatých asteroidov kolíše od niekoľkých metrov k 1000 kilometrom. Astronómovia odhadujú ich počet asi na 100 000, z toho niekoľko stoviek sa ich pohybuje po dráhach umožňujúcich potenciálnu kolíziu so Zemou. Každých rádovo 10 000 rokov spadne na Zemi objekt s priemerom asi 100 metrov. Väčšie potom môžu spôsobiť vážnu katastrofu. Vedci sa snažia vyskúmať, ako tieto vesmírne bomby odkloniť z kolízne dráhy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu