Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mládež, ktorá sa opíja, si môže poškodiť mozog!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

NEW YORK - Mladí ľudia, ktorí pijú alkohol v nadmernom množstve, si môžu vážne poškodiť mozog. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z nového výskumu odborníkov z Cincinnatskej univerzity, ktorý ukazuje, že nadmiera alkoholu môže poškodiť vyvíjajúce sa mozgové bunky.

"Alkohol môže byť pre mozgové bunky jedovatý," hovorí Tim McQueen, ktorý sa na výskume podieľal. Vysvetľuje, že alkohol môže narušiť spôsob, akým sa mozog vyvíja. Nezáleží vraj na tom, aký druh alkoholického nápoja mladí ľudia pijú.

Nadmerné množstvo alkoholu vedci definujú ako konzumáciu štyroch alebo viacerých nápojov u žien a piatich alebo viac nápojov u mužov. Za jeden nápoj sa považuje buď 44 mililitrov tvrdého alkoholu, 354 mililitrov piva, alebo 118 až 147 mililitrov vína.

Vedci skúmali mozgy 29 ľudí, ktorí cez víkendy požívajú nadmerné množstvo alkoholu, a zistili u nich zmeny v prefrontálnom kortexe, teda časti mozgu, ktorá riadi pozornosť, plánovanie, rozhodovanie alebo spracovávanie pocitov.

Podľa McQueenyho ale nie je ich situácia beznádejná. Mozog poškodený alkoholom má totiž schopnosť regenerácie, keď po určitú dobu človek alkohol nekonzumuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu