Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Skalnatom plese budú chrániť Zem pred katastrofami

Prístroj za 600 tisíc eur, ktorý nás dokáže varovať pred výčinmi Slnka Zobraziť galériu (7)
Prístroj za 600 tisíc eur, ktorý nás dokáže varovať pred výčinmi Slnka

LOMNICKÝ ŠTÍT – Astronómovia z observatória na Lomnickom štíte budú predpovedať slnečné počasie. Vďaka novému prístroju dokážu predvídať, či a kedy našu planétu zasiahne magnetické pole po erupcii Slnka. To môže vážne komplikovať život na Zemi.

„Pamätáme sa, ako pred niekoľkými rokmi po veľkej erupcii na Slnku vypadla elektrická sieť vo veľkej časti Kanady,“ upozorňuje zástupca riaditeľa Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň.

Magnetické pole Slnka však môže ovplyvniť aj mobily, prístroje v pilotných kabínach lietadiel, ale napríklad aj kardiostimulátory. GPS prístroje môžu po erupcii ukazovať nepresné informácie, kozmonaut, ktorý by bol v tom čase v otvorenom priestore, by nemusel prežiť. Nový prístroj na Lomnickom štíte už dokáže slnečné počasie predpovedať.

„Môžeme sa pozrieť do ktorejkoľvek časti slnečnej koróny a zmerať tam magnetické pole, skôr, ako na Zemi narobí problémy,“ tvrdí riaditeľ AÚ SAV Aleš Kučera.

Prístroj s krkolomným názvom „koronálny multikanálový polarimeter“ pripomína obyčajnú bielu plechovú škatuľu. Stál však vyše 600 tisíc eur a na svete sú len dva. Druhý je na Havajských ostrovoch.

„Je to takmer na druhej strane zemegule. Keď u nás zapadne Slnko pod obzor, tam ho budú môcť pozorovať a naopak. Budeme si ho s pracoviskom na Havajských ostrovoch jednoducho podávať,“ tvrdí Ján Svoreň.

Astronómovia z Tatier čakajú ešte aj na ďalší dôležitý prístroj. Ďalekohľad s priemerom 1,3 metra už pre observatórium na Skalnatom plese vyrábajú v Nemecku. Hotový bude o poldruha roka a keď ho začnú používať, bude sledovať asteroidy, planétky a kométy, ktoré by mohli ohroziť Zem a spôsobiť tu lokálnu alebo globálnu katastrofu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu