Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Facebook prepadol z hľadiska ochrany detí a mladistvých

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Deti a mladistvých dostatočne ochraňujú len sociálne siete Bebo a MySpace. Vyplýva to z testu, ktorý sa zameriaval na ochranu osobných dát užívateľov. Jeho výsledky dnes zverejnila Európska komisia. Celosvetovo najrozšírenejšia sieť Facebook pri testovaní prepadla rovnako ako ďalších 11 internetových portálov.

Len Bebo a MySpace v základnom nastavení ponúkajú, že profil jednotlivých užívateľov môžu navštevovať len vopred odsúhlasené osoby. Podobnú možnosť ponúkajú aj siete Netlog a Schueler VZ, ale tie sprístupňujú profil všetkým ľuďom zo zoznamu priateľov užívateľa. Niečo podobné možno dosiahnuť aj u iných portálov, ale užívatelia v tomto prípade musia zmeniť základné nastavenia, čo môže byť pre deti veľmi ťažké.

"Som sklamaná, že len malá časť sociálnych sietí v základnom nastavení zaistí, že profily detí a mladistvých môžu navštíviť len vopred odsúhlasené osoby," komentovala výsledky testu eurokomisárka Neelie Kroesová. Podľa nej Európska komisia vyzve prevádzkovateľov, aby nedostatky napravili a podobnú ochranu chce upraviť aj v únijných zákonoch.

"Nerobíme to len preto, aby sme ochránili deti a mladistvých pred nechcenými kontaktmi, ale aj preto, aby sme ochránili ich reputáciu na internete. Mládež príliš nerozumie dôsledkom, ktoré môže priniesť prílišné odhalenie osobného života na internete," dodala Kroesová.

Komisia kritizovala predovšetkým možnosť označovať na fotkách jednotlivých užívateľov, ktorú ponúka väčšina sociálnych sietí. Pre kohokoľvek je potom veľmi jednoduché na internete fotky dohľadať a môžeich  napríklad využiť na šikanovanie.

Obľuba sociálnych sietí medzi deťmi z roka na rok rastie. Vo vekovej skupine od 13 do 16 rokov ich využíva približne 77 percent mladistvých, vo vekovej skupine 9 12 rokov 38 percent.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu