Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ľudstvo vraj čaká doba ľadová, už o 10 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

SACRAMENTO - Planétu Zem podľa amerických vedcov už za desať rokov čaká mini-doba ľadová. Má sa tak stať kvôli kvôli ojedinelému prudkému poklesu slnečnej aktivity. Experti tvrdia, že slnečné škvrny sa po 2020 majú na obdobie niekoľkých rokov, možno dokonca desaťročí, vytratiť.

Slnko sa podľa nich v blízkej budúcnosti na nejaký čas ponorí do hibernácie, čo môže vyústiť v menšiu dobu ľadovú. Aj keď efekty utlmenia slnečnej aktivity bývajú väčšinou pozitívne, pretože vtedy nedochádza k toľkým narušeniam satelitov a elektrických zariadení, v tomto prípade to môže znamenať zásadný obrat v rámci globálneho otepľovania.

K utíšeniu slnečných škvŕn došlo už v minulosti, naposledy ešte v 18. storočí. Vedúci výskumu Národného slnečného laboratória Frank Hill uviedol, že "v solárnom cykle dôjde k pauze" a tento jav prirovnal k "letnej prestávke v programovej štruktúre na televíznyck kanáloch".

Vedci zatiaľ nevedia, prečo sa tak udeje, všetky signály však nasvedčujú tomu, že sa tak s určitosťou stane. Svoju prognózu založil Hill na základe troch zmien, ktoré spolu so svojím tímom pozoroval na Slnku. Sú nimi oslabenia slnečných škvŕn, menší počet prúdov, ktoré chrlia zo solárnej koróny (oblasť okolo Slnka, kde teplota dosahuje až dva milióny stupňov Celzia a odkiaľ pramení slnečný vietor, pozn. red.) a vytrácajúci sa slnečný tok.

"Tieto zmeny naznačujú, že sa Slnko dostane do stavu, z ktorého sa ešte dlho bude zotavovať," vyhlásil astrofyzik Richard Altrock z výskumného laboratória Air Force.

Začiatkom mesiaca istý vedec pracujúci pre NASA predpovedal, že súčasný slnečný cyklus, ktorý sa začal pred dvomi rokmi, bude v tomto storočí najslabším.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu