Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zasiahnu ohromné slnečné erupcie Zem?

Erupcie na Slnku sú najsilnejšie za 4 roky Zobraziť galériu (2)
Erupcie na Slnku sú najsilnejšie za 4 roky

LONDÝN/WASHINGTON - Na Slnku sa rozpútala séria najsilnejších explózií za posledné štyri roky. Ak sa oblak plazmy nabitý energiou dostane do zemskej atmosféry, môže napáchať rozsiahle škody. Čínske médiá už podľa AP hlásili rušenie krátkovlnného rozhlasového vysielania na juhu krajiny.

Najsilnejší zásah zemského magnetického poľa sa očakáva dnes, odborníci preto varujú, že by mohol narušiť rozvodné siete, satelitné navigácie aj mobilné siete. Krátkovlnné vysielanie a amatérske rádiá sú náchylnejšie k narušeniu počas geomagnetickej búrky.

Erupcie znamenajú prebudenie povrchu Slnka, ktoré bolo v posledných rokoch pomerne pokojné. Najväčšie z búrok obsahujú tisíckrát viac energie ako svet jadrovej energie dohromady a vesmírom sa šíria rýchlosťou viac ako 2000 km za sekundu.

Búrky napríklad v roku 1958 poškodili podmorský komunikačný kábel v Atlantiku a v roku 1972 telekomunikačné káble na severozápade USA. V 1980 utrpelo škody elektrické vedenie medzi Winnipegom a Minneapolisom a v 1989 transformátory elektrárne v Quebecu, čo vyvolalo deväťhodinový výpadok elektriny v USA i Kanade. Magnetické búrky pôsobia aj na rastliny a živočíchy. Jedny z najmocnejších sa očakávajú na budúci rok.



Erupcie na Slnku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu