Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Solárne búrky vyvrcholia v 2013 a môžu spôsobiť katastrofu!

Naposledy sa následky solárnej búrky prejavili vo februári
Naposledy sa následky solárnej búrky prejavili vo februári

WASHINGTON - Solárne búrky, ktorých intenzita má vyvrcholiť v roku 2013, by mohli zanechať ničivé následky. Tvrdí to pracovníčka Národného oceánskeho a atmosférického centra (NOAA) Kathryn Sullivanová.

Podľa nej hrozí reálne riziko, že ich vplyvom bude zničená infraštruktúra, satelitná komunikácia, navigačné systémy a elektrické zariadenia. Solárne búrky totiž uvoľňujú častice, ktoré môžu dočasne, v horšom prípade natrvalo, zničiť počítačové obvody.

Bývalá astronautka Sullivanová v stredu na konferencii o počasí, ktorú organizovali Spojené národy v Ženeve uviedla, že "otázka neznie či, ale kedy nás slnečná udalosť zasiahne".

Zďaleka však nie je jediná, kto zastáva podobný názor. Už vo februári viacerí astronauti varovali, že ľudstvu teraz hrozí podobná katastrofa viac ako kedykoľvek predtým, a že naša planéta by sa mala pripraviť na podobnú ničivú silu, akou bol hurikán Katrina.

Masívne erupcie, ku ktorým dochádza na Slnku, podľa nich vyprodukujú obrovské vlny radiácie a uvoľnené častice zasiahnu Zem. Prestanú fungovať satelitné systémy, ktoré sa využívajú na synchronizáciu počítačov, letecká navigácia a telefónne siete. Ak by bola búrka dostatočne silná, mohla by dokonca spôsobiť niekoľkomesačné výpadky na akciových trhoch. Teórie vedcov podporuje fakt, že Slnko práve vstupuje do svojej najaktívnejšej fázy svojho 11 až 12-ročného cyklu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu