Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NASA objavilo druhú superhmotnú čiernu dieru, pripomína "smajlíka"!

Vesmírny úsmev čiernodierového dvojmonštra
Vesmírny úsmev čiernodierového dvojmonštra

GREENBELT - Satelity NASA Swift a Chandra objavili v strede nezvyčajnej pomerne blízkej galaxie druhú superhmotnú čiernu dieru. V článku, ktorý vyjde v časopise The Astrophysical Journal Letters, to oznámil Michael Koss z NASA Goddard Space Flight Center v americkom Greenbelte s kolegami.

Zložky galaxie sú navyše z nášho pohľadu geometricky usporiadané tak, že pripomínajú smajlíka, tak ako kráter Galle na Marse prezývaný Happy Face („Šťastná tvár“).

Galaxia Markarian 739 čiže NGC 3758 leží vo vzdialenosti 425 miliónov svetelných rokov od Slnka. (1 svetelný rok = 9,46 bilióna kilometrov.) Premieta sa nám do súhvezdia Leva. Dve superhmotné čierne diery v jej strede však delí iba 11 000 svetelných rokov. To zodpovedá približne tretine vzdialenosti od Slnka ku stredu Mliečnej cesty.

„V stredových oblastiach väčšiny veľkých galaxií vrátane našej Mliečnej cesty sa nachádza superhmotná čierna diera s hmotnosťou miliónkrát väčšou ako hmotnosť Slnka. Niektoré vyžarujú miliardnásobky energetického výkonu Slnka,“ povedal Michael Koss.

Prítomnosť superhmotnej čiernej diery vo východnom jadre galaxie Markarian 739, ktorá sa prejavuje ako AGN, je známa už desaťročia. Druhú v jej západnom jadre však odhalili až teraz údaje zo satelitov Swift a Chandra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu