Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci opäť tvrdia: Mobily môžu spôsobiť rakovinu mozgu!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Používanie mobilných telefónov môže zvyšovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny mozgu u ľudí. Pracovná skupina - zložená z 31 vedcov zo 14 krajín sveta - dospela k tomuto záveru po preštudovaní všetkých relevantných odborných štúdií venovanej tejto problematike. Definitívne odpovede však môžu poskytnúť až ďalšie výskumy.

Podľa vedcov z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ich výskum naznačuje, že používanie mobilných telefónov možno klasifikovať ako "potenciálne karcinogénne". Užívatelia by podľa nich mali hľadať spôsoby, ako používanie mobilov obmedziť.

Predseda pracovnej skupiny Jonathan Samet upresnil, že niektoré dôkazy naznačujú súvislosť medzi používaním mobilných telefónov a zvýšeným rizikom vzniku gliómu: zriedkavou, ale často smrteľnou formou rakoviny mozgu.

Zverejnenie záverov panelu s napätím očakávali výrobcovia mobilných telefónov aj skupiny, upozorňujúce na ich možné zdravotné riziká.

Závery medzinárodného panelu, ktorý preštudoval desiatky vedeckých štúdií, bude teraz skúmať WHO a národné zdravotné agentúry jednotlivých krajín. Je možné, že sa stanú podnetom pre zmenu doterajších odporúčaní WHO týkajúcich sa mobilných telefónov.

Zdravotnícka agentúra OSN na základe rozsiahlej štúdie vlani dospela k tomu, že neexistujú jasné dôkazy o súvislosti medzi používaním mobilov a vznikom rakoviny.

Používanie mobilov od ich uvedenia na trh v polovici 80. rokov minulého storočia dramaticky vzrástlo. V súčasnosti sa na svete používa približne päť miliárd mobilných telefónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu