Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Tínedžerom zničí fajčenie imunitu za rok!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRUSEL - Fajčenie u dospievajúcich rýchlo ničí ich zdravie, negatívne dopady na imunitu či fungovanie pľúc u šestnásťročných sú preukázateľné už po roku fajčenia. K tomuto záveru dospela skupina expertov z Katolíckej univerzity v Leuvene.

Vedci sa pokúsili odpovedať na otázku, ako rýchlo sa u mladých ľudí prejavia následky fajčenia, ako napríklad dýchavičnosť. Doteraz sa malo za to, že to trvá niekoľko rokov, než je patrný jasný "biologický efekt", píše belgický denník Le Soir.

Štúdia sa zamerala na takmer 850 mladistvých vo veku 16 rokov. U tých, ktorí fajčili krabičku denne, sa po roku ukázalo, že sa u nich znížilo o 61 percent množstvo určitých imunitných buniek. U oxidov dusíka, ktoré okrem iného pomáhajú s dobrou výmenou kyslíka v krvnom obehu, zase experti zaznamenali zníženie jeho množstva o 42 percent.

Vplyvy na zdravie po roku fajčenia, hoci v menšej miere, sa podarilo preukázať aj pre mladistvých fajčiarov piatich cigariet za deň. Mladí fajčiari však na sebe nepozorujú žiadne priame dôsledky. Ich výkonnosť v športe sa proti nefajčiarom nijako bezprostredne neznižuje. Na problémy si začnú sťažovať  o niekoľko rokov, kedy sa im napríklad "skracuje dych".

"Výsledky tohto výskumu vôbec prvýkrát ukazujú, že ničivé následky pre pľúca a prirodzený imunitný systém u adolescentných fajčiarov sa objavujú počas samotného roku fajčenia," uviedol Alfred Bernard, ktorý stál na čele tímu expertov z UCL.

Denník tiež pripomenul, že fajčenie a jeho vplyv zabíjajú skoro polovicu tých, ktorí si cigariet užívajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu