Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Črevná nákaza sa šíri po Európe, zdrojom sú uhorky!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BERLÍN/BRATISLAVA - Zdrojom nebezpečnej črevnej nákazy, ktorá sa rozšírila po Nemecku, sú šalátové uhorky zo Španielska. Oznámil to dnes podľa agentúry DPA hamburský hygienický inštitút. Infekcia už bola preukázaná u jedného pacienta aj v Dánsku. V EÚ by mohol byť čoskoro vyhlásený prvý stupeň pohotovosti, pri ktorom členské štáty zavedú opatrenia na ochranu obyvateľov.

Šéf výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Jo Leinen už pre dnešné vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung povedal, že je len otázkou času, kedy sa infekcia rozšíri z Nemecka do ďalších krajín EÚ.

Pôvodca infekcie EHEC bol v Dánsku zistený u jedného pacienta, ktorý je však mimo ohrozenia života, oznámil Lars Østergaard z infekčného oddelenia univerzitnej nemocnice v Aarhuse.
 
Dánske úrady oznámili, že podozrenie na ochorenie majú aj u ďalších šiestich pacientov. Všetci sa nachádzajú v nemocniciach jutského regiónu, ktorý susedí so severným Nemeckom.
 
EHEC jednoznačne zistili u troch uhoriek zo Španielska, oznámila dnes ministerka zdravotníctva spolkovej krajiny Hamburg Cornelia Prüferová-Storcksová. Výsledky analýz, ktoré zatiaľ vykonali len v Hamburgu, ešte majú potvrdiť ďalšie merania. "Nemožno vylúčiť, že by zdrojmi nákazy mohli byť aj ďalšie potraviny," povedala.
 
EÚ čoskoro kvôli epidémii EHEC v Nemecku vyhlási celoeurópsky stupeň pohotovosti jedna, píše dnes Neue Osnabrücker Zeitung s odvolaním na Leinena.
 
V celom Nemecku bolo v stredu evidovaných cez 600 potvrdených prípadov nákazy  alebo podozrenie na ňu,  z nich 140 je veľmi vážnych. Dve ženy infikované touto baktériou, ktorá vyvoláva ťažké a krvácavé hnačky a môže spôsobiť zlyhanie obličiek, už preukázateľne zomreli, u ďalších dvoch smrť v súvislosti s EHEC preverujú.
 
Prezident nemeckej lekárskej komory Jörg-Dietrich Hoppe sa napriek poslednému vývoju domnieva, že šírenie tejto choroby je zvládnuteľné. "Ak budú občania dodržiavať hygienické odporúčania, môže byť rýchle šírenie baktérie EHEC zastavené," povedal dnešnému vydaniu denníka Rheinische Post.
 
Zdravotníci už niekoľko dní apelujú na Nemcov, aby si dôkladne umývali ruky a potraviny pred konzumáciou alebo prípravou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu