Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Test, ktorý vám povie, kedy zomriete, začnú predávať koncom roka!

Teloméry sa nachádzajú na oboch koncoch každého chromozómu
Teloméry sa nachádzajú na oboch koncoch každého chromozómu

LONDÝN - Už o niekoľko mesiacov sa začne vo Veľkej Británii predávať krvný test, ktorý vám povie, ako dlho budete žiť. Stáť bude v prepočte približne 494 eur.

Kritici tvrdia, že táto kontroverzná nová technológia otvorí Pandorinu skrinku a podľa nich taktiež hrozí reálna možnosť, že test ovplyvní rozhodnutie poisťovacích spoločností, v akej výške, a či vôbec, poskytnú svojmu klientovi životné poistenie.

Vedci však tvrdia, že DNA test bude mať na ľudstvo najmä pozitívny dopad, pretože s jeho pomocou budú môcť včasne odhaliť, aké veľké riziko výskytu kardiovaskulárnych chorôb alebo Alzheimerovej choroby nám hrozí.

Odborníci uviedli, že vďaka dĺžke telomér (koncových častí chromozómov, pozn. red.) budú vedieť odhaliť "biologický vek testovaného človeka" Tie totiž podľa nich slúžia ako indikátory toho, ako rýchlo starneme. Viaceré štúdie totiž naznačili, že čím je teloméra kratšia, tým mladšia daná osoba umiera. Test však nedokáže presne určiť, koľko mesiacov a rokov nám ešte zostáva do konca života.

Správa o ňom už v radoch odborníkov i verejnosti vyvolala vlnu kritiky a objavili sa otázky o tom, či je táto technológia vôbec etická. Maria Blascová zo španielskeho Národného výskumného centra pre rakovinu, ktorý technológiu vynašiel, však akúkoľvek kontroverziu odmieta. "Vieme, že ľudia s kratšími telomérami žijú kratšie. Tento test je veľmi presný. Ale či vám dlhšie teloméry naozaj zaručia dlhšiu životnosť, to zaručiť nedokážeme."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu