Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vojačky nosia rovnaké uniformy ako muži, o tehotenských môžu snívať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské vojačky nosia rovnaké poľné uniformy ako ich mužskí kolegovia. O tehotenských, aké majú napríklad v rakúskej armáde, môžu iba snívať.

"Poľné rovnošaty sú univerzálneho strihu pre obidve pohlavia. Sú však variabilné veľkosti, čo sa týka dĺžky kabátov, košieľ, nohavíc a rukávov, obvodu hrudníka, pásu a krku," povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Tehotná vojačka podľa neho môže požiadať veliteľa o nosenie civilného odevu a to až do odchodu na materskú dovolenku. "Tieto žiadosti sú vybavované kladne," ubezpečil hovorca. Dodal, že pracovné rovnošaty sú šité strihovo na ženské konfekčné veľkosti a tvary a majú aj sukne a šaty s hodnostným označením.
      
Rakúsky minister obrany vydal ešte vlani v auguste nariadenie, podľa ktorého si môžu rakúske vojačky nárokovať pre nich prispôsobenú uniformu, vrátane bojovej a tehotenské nohavice. V tom čase slúžilo v rakúskej armáde 363 žien. V rezorte obrany SR pracuje 1117 vojačiek. Z nich osemnásť je podľa informácií od hovorcu Vangu aktuálne v zahraničných misiách a doteraz ich za hranicami pôsobilo 383.
      
Ženské uniformy v súčasnosti testuje niekoľko vojačiek americkej armády, informoval o tom český portál idnes.cz. Doteraz nosili rovnaké ako muži, ktoré im často boli buď tesné, alebo voľné, čím sa zvyšovalo riziko zranení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu