Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci pátrajú po pozostatkoch Mony Lisy

Vedci prehľadávajú kláštor sv. Uršuľy
Vedci prehľadávajú kláštor sv. Uršuľy

RÍM - Talianski vedci začali pátrať po telesných pozostatkoch ženy, ktorá podľa názoru mnohých pózovala renesančnému majstrovi Leonardovi da Vinci pre jeho slávny portrét Mony Lisy.

Výskum by mohol objasniť, či predlohou k obrazu bola skutočne Florenťanka Lisa Gherardiniová - k čomu sa prikláňa väčšina odborníkov.

Členovia výskumného tímu prehľadávajú za pomoci georadaru podzemné hrobky v kláštore sv. Uršuly v centre Florencie, kde je Gherardiniová pochovaná. Do piatku týmto spôsobom preskúmajú plochu s rozlohou 900 metrov štvorcových. Získané údaje pomôžu usmerniť vykopávky, ktoré sa začnú v priebehu mája.

Vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť jej kosti, určiť ich vek rádiokarbónovou metódou, získať z nich vzorky DNA a porovnať ich s genetickým materiálom jej potomkov. Ak sa podarí objaviť aj dostatočne zachované fragmenty lebky, výskumníci sa pokúsia o rekonštrukciu tváre, ktorej črty porovnajú s tvárou na Leonardovom obraze.

Vedúci tímu Silvano Vinceti sa však domnieva, že Mona Lisa nie je portrétom jednej konkrétnej ženy, ale syntézou viacerých vplyvov. Gherardiniová podľa neho mohla stáť modelom v prvej fáze vzniku obrazu, na výslednú podobu portrétu však mohol mať vplyv aj jeden z Leonardových učňov, ktorý bol zároveň jeho milencom.

Lisa Gherardiniová (1479-1542) bola ženou bohatého obchodníka s hodvábom, známeho ako Francesco del Giocondo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu