Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Medicínsky zázrak: Alfie (2) ako jediný má "predĺžený" chromozóm!

Malý Alfie Clamp
Malý Alfie Clamp

WARWICKSHIRE - Dvojročný chlapček z anglického mesta Nuneaton sa stal prvým človekom na svete, v ktorého DNA reťazci objavili jeden článok navyše.

Alfie Clamp sa narodil slepý a navyše s niekoľkými zdravotnými postihnutiami. Lekári preto urobili viacero testov, a zistili, že chlapcov siedmy chromozóm má "rameno navyše" pričom o podobnom prípade vo svete neexistujú záznamy. Doktori sú bezradní a túto genetickú poruchu ešte doteraz ani nepomenovali. Odborníci taktiež netušia, či tento stav skráti, alebo naopak predĺži Alfieho život.

Jeho rodičia Gemma a Richard si všimli, že s ich synčekom nie je niečo v poriadku, až keď si ho odviezli z nemocnice domov. V jednej chvíli totiž prestal dýchať a jeho pery zmodreli. Keď mal šesť týždňov, lekári v chlapčekovej DNA objavili zriedkavú abnormalitu.

Počas prvých troch mesiacov Alfie vôbec nevidel a jeho svaly boli tak slabé, že sa nedokázal pretočiť zo strany na stranu. Doteraz trpí zažívacími problémami, kvôli ktorým podstúpi tento mesiac operáciu čriev. Obaja rodičia sa dali testovať, ani jeden z nich však nie je nositeľom "chybného génu".

"Lekári nám povedali, že sme nemohli urobiť nič, aby sme tomu zabránili. Asi sa nikdy nedozvieme, prečo sa to stalo," povedal Richard.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu