Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obrí penis dostal štátnu cenu za inováciu!

"Úd v zajatí FSB"

MOSKVA - Obrí penis, namaľovaný na jednom z petrohradských mostov "umeleckými výtržníkmi" zo skupiny Vojna, sa nakoniec dočkal štátnej ceny "za inováciu v oblasti vizuálneho umenia" a s ňou aj odmeny 400-tisíc rubľov (cca 10-tisíc eur).

Dielo s názvom "Úd v zajatí FSB" sa objavilo na zdvíhacom moste naproti petrohradskému oddeleniu ruskej tajnej služby FSB vlani v júni. Po chvíľke nočného maľovania sa most, a s ním aj viac než 60-metrový úd, vztýčil k nebu. Zámerom vraj bolo nachystať tajným agentom "štartovaciu plošinu k výprave za mimozemskými civilizáciami".

Celá akcia vzbudila veľký rozruch, ktorý sa znovu rozvíril, akonáhle odborná porota pred dvoma mesiacmi nominovala "Úd" na cenu. Tou dobou sa dvaja spoluautori nachádzali za mrežami a čelili obvineniu z výtržníctva za inú petrohradskou akciu "Palácový prevrat", kedy skupina prevrátila na strechu niekoľko policajných áut pod zámienkou hľadania stratenej loptičky. Následne Vojnu zo zoznamu uchádzačov na cenu Štátneho centra pre súčasné umenie vymazali a zase vrátili späť, nakoniec vo svojej kategórii zvíťazila.

Kritici doteraz vedú spory, či dielo bolo skôr umeleckým alebo politickým gestom, ale každopádne vraj ocenenie svedčí o tom, že sa za Vojnu postavila umelecká obec.

Sami umelci medzitým dali najavo, že si cenu až tak moc nevážia. "V našom štáte je pre umelcov so záujmom o sociálne a politické problémy zriadená iná cena - už sme nominovaní na štátnu cenu v podobe trestného stíhania s hrozbou až siedmich rokov väzenia," vyhlásil člen skupiny Leonid Nikolajev, ktorý za "Palácový prevrat" čelí zmienenému obvineniu z výtržníctva.



Obrí penis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu