Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koniec elektrární? Na Zem majú ťahať energiu z Mesiaca!

Mesiac
Mesiac (Zdroj: MCC)

NOVOSIBIRSK - Ruskí a americkí vedci pracujú na projekte slnečných batérií umiestnených na povrchu Mesiaca, z ktorých by energiu na Zem dopravoval laserový lúč. Ak by sme takto získali, čo i len jedno percento energie, mohli by sme zatvoriť všetky fosílne elektrárne.

Z ruského Novosibirsku to oznámila agentúra ITAR-TASS. Spolu s odborníkmi tamojšieho sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied na projekte pracujú vedci houstonskej univerzity.

Podľa riaditeľa novosibirského vedeckého pracoviska Olega Pčeljakova budú slnečné batérie rozmiestnené na veľkej ploche Mesiaca a energia z nich bude smerovať na Zem. Batérie majú byť vyrobené na báze špeciálnych polovodičových kryštálov, ktoré však zatiaľ neexistujú. Ich vývoj má zabezpečiť špeciálne vákuové laboratórium, ktoré je vraj pred dokončením.

Sústredený laserový lúč bude prijímať a spracúvať pozemné pracovisko tak, aby nebola poškodená okolitá príroda, povedal Pčeljakov. S časovým harmonogramom projektu sa ruský vedec novinárom nezveril.

Myšlienka prenosu slnečnej energie z Mesiaca nie je nová, v USA sa objavila už v roku 1984. Mesiac vraj dostáva zo Slnka dávku energie v objeme 13-tisíc terawattov. Podľa houstonského odborníka Davida Criswella, otca myšlienky energetického prenosu z Mesiaca na Zem, by pozemšťania mohli uzavrieť všetky elektrárne na fosílne palivo, keby dokázali "ukradnúť" len jedno percento tejto energie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu