Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na stanici ISS prestal fungovať generátor kyslíka

Členovia posádky ISS
Členovia posádky ISS (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí členovia posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa už tretí deň snažia opraviť chybný generátor, ktorý pre vnútorné priestory orbitálneho komplexu vyrába kyslík. Životne dôležitý prístroj prestal fungovať v piatok, ale bezprostredné nebezpečenstvo podľa expertov kozmonautom nehrozí.

Na palube sú dostatočné zásoby kyslíka, ďalší funkčný generátor je navyše v americkej sekcii ISS.

Ruský generátor Elektron sa v piatok samovoľne zo zatiaľ nejasných dôvodov vypol. Prístroj funguje na princípe elektrolýzy vody a vylučovaný kyslík vypúšťa do ovzdušia. Generátor už niekoľko mesiacov pracoval v provizórnom režime, pretože vlani sa mu pokazilo čerpadlo.

Podľa agentúry RIA Novosti ide o mimoriadne komplikované zariadenie, pretože elektrolýza na obežnej dráhe je podstatne náročnejšia ako na Zemi.

Zásoby kyslíka na ISS prepravila európska nákladná kozmická loď ATV-2 a japonská HTV. Samostatné zariadenia na tvorbu kyslíka majú okrem toho aj dopravné kozmické lode Sojuz a Discovery, ktoré sú v súčasnej dobe k ISS pripojené.

Na ISS je dvanásť kozmonautov - okrem dlhodobej šesťčlennej posádky ISS aj ďalších šesť astronautov, ktorí na ISS dorazili s raketoplánom Discovery. Ten sa má ku spiatočnej ceste na Zemi od ISS oddeliť v pondelok popoludní SEČ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu