Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na ISS zlyhal chladiaci systém

Medzinárodná vesmírna stanica
Medzinárodná vesmírna stanica (Zdroj: TASR)

CAPE CANAVERAL - Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa počas uplynulého víkendu pokazil jeden z dvoch chladiacich systémov, následkom čoho musela šesťčlenná posádka ISS vypnúť niektoré z prístrojov

Trom americkým a trom ruským astronautom však podľa vyjadrenia predstaviteľov Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Porucha však môže spôsobiť odklad plánovanej kontroly stanice. Amoniaková pumpa v Systéme A prestala fungovať v sobotu, na čo posádku upozornil alarm.

Následne preto vypli niektoré z prístrojov vrátane dvoch zo štyroch gyroskopov, ktoré slúžia na určovanie smeru a navigáciu stanice. Týmto spôsobom zabránili preťaženiu druhého chladiaceho systému. Astronautka Tracy Caldwell Dyson poruchu najprv odstránila, neskôr sa však objavila znovu. Podľa hovorcu NASA Roba Naviasa by sa oprava chladiaceho systému mala uskutočniť počas tohto týždňa ešte pred plánovanou kontrolou ISS.

Oprava si však podľa všetkého vyžiada dva výstupy do otvoreného vesmíru, počas ktorých vymenia pokazenú amoniakovú pumpu. Prvý výstup by sa mal uskutočniť vo štvrtok 5. augusta, druhý o dva alebo tri dni neskôr. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu