Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Smelé plány Číny: Megamesto za 220 miliárd!

Projekt plánuje spojiť 9 miest Zobraziť galériu (2)
Projekt plánuje spojiť 9 miest

LONDÝN/BRATISLAVA - Územní plánovači v južnej Číne majú stanovený ambiciózny plán zlúčiť dohromady deväť miest, ktoré ležia okolo delty Perlovej rieky. Chcú tak vytvoriť mestskú oblasť s rozlohou takmer 26-tisíc kilometrov štvorcových, ktorá bude napríklad dvakrát väčšia ako britský Wales. Mala by mať populáciu okolo 42 miliónov ľudí.

Nové megamesto sa tiahne výrobným srdcom krajiny, cez mestá, ktoré spolu vytvárajú takmer desatinu čínskej ekonomiky.

Počas najbližších šiestich rokov má 150 veľkých projektov spoločne prepojiť infraštruktúru, inžinierske a telekomunikačné siete deviatich miest za cenu približne 220 miliárd eur. Expresná železničná linka taktiež spojí oblasť s neďalekým Hong Kongom.

"Myšlienkou je, že keď sú mestá integrované, môžu obyvatelia cestovať voľne a využívať zdravotnú starostlivosť a ďalšie zariadenia v rôznych oblastiach," povedal Ma Xiangming, seniorkonzultant projektu.

Projekt by mal napomôcť šíreniu priemyslu, zamestnanosť by sa mala rozložiť rovnomernejšie v celom regióne a tak isto by malo dôjsť k spravodlivejšej distribúcii verejných služieb. Plánuje sa vybudovať 29 železničných tratí s dĺžkou 5000 kilometrov tak, aby medzi jednotlivými mestami trvala cesta maximálne hodinu. Mali by klesnúť účty za telefón, zlepšiť sa práca nemocníc a škôl.

"Obyvatelia si budú môcť vybrať, ktoré služby budú využívať a na internete si môžu zistiť, ktorá nemocnica, napríklad, je menej obsadená," dodal Ma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu