Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Lucia Žitňanská bola ONLINE!

Lucia Žitňanská Zobraziť galériu (4)
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Už v detstve ju obliekali do modrých šiat. Možno aj preto je spätá so stranou, ktorá sa touto farbou prezentuje. Rázna ministerka spravodlivosti z SDKÚ vyštudovala právo na Univerzite Komenského v Bratislave. V politike pôsobí od roku 2002, keď v rezorte spravodlivosti začínala na pozícii štátnej tajomníčky ako nečlenka nominovaná stranou KDH. Úlohu ministerky spravodlivosti si už raz na pár mesiacov vyskúšala v roku 2006.

Lucia Žitňanská už dlhšie slovne, ale aj prostredníctvom súdov bojuje so šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom a zdá sa, že sa to tak skoro neskončí. Meno ministerky sa pred časom skloňovalo aj v súvislosti s predajom bytov v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

Šéfka rezortu spravodlivosti má tri deti a jej manžel Eduard je dlhoročný ekonomický novinár. Aby toho nebolo málo, Lucia Žitňanská je v rodinnom zväzku aj s poslankyňou za KDH Janou Žitňanskou. Na vaše otázky odpovie v utorok od 11:30.

Rozhovor

11:37:57 - otázka od: jano dobry den, myslite si ze sa niekedy podari objasnit vrazdu p. Valka? Veľmi v to verím.

11:39:53 - otázka od: julo z bratislavy co si myslite o vymozitelnosti prava u nas.Chceli by ste mat na slovensku docinenia so slovenskzm sudnzm poriadkom Mám dočinenia so slovenským súdnictvom ako ministerka spravodlivosti každý deň :) Ale mám aj praktické skúsenosti ako advokátka. A samozrejme sú rôzne. Úroveň vymožiteľnosti práva nie je dobrá, to všetci vieme a preto táto téma je jednou z priorít vlády.

11:41:09 - otázka od: Magdaléna Rišková Dobrý deň p. ministerka, využívam príležitosť sa Vás spýtať ešte 11. 11. 2010 som Vám zaslala prosbu aj s prílohami o prešetrenie môjho prípadu. Doteraz mi žiadna odpoveď neprišla a mám ešte dalšie, dokedy si budú môcť exekútori robiť čo chcú a ked urobia chybu a vieme dokázať ako ďalej postupovať. Vieme, že ste vyťažení všetci vo vláde, ale na obyčajného človeka, ktorý aj keď urobil chybu snaží sa napraviť treba myslieť taktiež ˇˇDakujem za odpoveď Každým prípadom, ktorý príde na ministerstvo, sa zaoberáme. Žiaľ, ministerstvo ešte nefunguje tak, ako si predstavujem a nie vždy dokážeme stihnúť odpovedať do mesiaca, ako by sme mali. Pracujeme na tom, aby sa to v budúcnosti nestalo a určite aj vašu žiadosť prešetríme a odpovieme vám.

11:43:43 - otázka od: Matúš Michal Čo všetko mienite konkrétne urobiť na zabezpečenie skutočnej spravodlivosti na Slovensku pre všetkých občanov bez rozdielu ich pôvodu, rasy a sociálneho postavenia. Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň. V prvom rade otvorene hovorím o problémoch justície. Som veľmi rada, že v parlamente boli schválené prvé zákony, ktoré otvárajú justíciu verejnej kontrole. Konkrétne, aby ľudia, mimovládky, novinári mohli vidieť, ako rokuje Súdna rada, ako sa vyberajú jednotliví sudcovia do svojich pozícií, aby sa každý dostal k súdnemu rozhodnutiu... Považujem to za prvý krok k zlepšeniu stavu justície, za ktorým samozrejme musia nasledovať ďalšie.

11:45:33 - otázka od: Peter Cela vasa vlada je smiesna, a volba gen. prokuratura je absolutny vysmech demokracii a vasim volicom. To co sa tu deje za vasej vlady nema obdobu. Treba to zastavit !!! Ludia vyzyvam vas k demonstracii aby vo vlade bol zdravy rozum a nie chamtivci tuziaci po peniazoch a ludom zobrat !!! Zarabam 300 euro mesacne, da sa z toho vyzit??? Za vasej vlady nemam sancu. Samozrejme, ani ja nie som rada s tým, čo sa dialo okolo tajnej voľby generálneho prokurátora. Dôležité je, že sa našla zhoda na tom, ako situáciu riešiť a za veľmi dôležité považujem, že sme sa včera dohodli, že sa nebudeme rozprávať len o tom, kto bude generálny prokurátor, ale o tom, ako má vyzerať generálna prokuratúra. To je otázka, ktorú považujem za kľúčovú.

11:46:59 - otázka od: Jozef Napriek mojmu astronomickemu veku a tendencii verit, ze otazku ktoru v dobrej viere a s nadejou na odpoved polozim pani ministerke nebude cenzurovana (asi hovorcom)tak sa pytam: Dobry den pani ministerka, chcem sa opytat akym sposobom chcete zmenit 3 axiomy, ktore sú charakteristike pre justiciu v Slovenskej republike: 1 axioma vraj zijeme v pravnom state(atributy pravneho statu Vam isto nemusim pripominat) 2 axioma nase sudy su spravodlive, ale niektore su spravodlivejsie 3 axioma sudcovia su nezavisli, dokonca su nezavisli na platnej legislative.? Pokial tieto axiomy nezrusite tak dovera v justicny system SR bude taka aka momentalne je. S pozdravom Jozef Od prvých dní na ministerstve všetky kroky, ktoré robím, smerujú k tomu, aby sme zmenili tieto tri axiomy. Za veľmi dôležité považujem zákony, ktoré boli schválené v parlamente a ktoré otvárajú súdy verejnej kontrole, zjednodušene povedané - umožňujú vyvetrať justíciu.

11:47:09 - otázka od: vlad ...p. Dr. Žitňanská, držím vám palce. Treba urobiť poriadok s tou zažratou špinou. Ďakujem veľmi pekne!

11:48:06 - otázka od: Jethro To máte na tom ministerstve tak málo roboty, ze sem mozte prist. Som na ministerstve. A považujem za dôležité si nájsť čas aj na vaše otázky. Je dôležité, aby ľudia mali informácie a rozumeli, čo na ministerstve robíme a ako chceme zmeniť justíciu.

11:49:57 - otázka od: Jana Vazena pani minesterka, nemyslite si, ze niektori pracovnici na sude, najma vyssi sudni uradnici, su platovo podhodnoteni aj napriek tomu, ze na sudoch vykonavaju a rozhoduju v pomerne velkej casti agendy? Ich platy sa pohybuju na urovni minimalnych platov. Preto stoji za uvazenie prehodnotit ich financne ocenenie, nemyslite? Pre porovnanie, uradnici na ministerstvach su v 9. az 11. platovej triede a zdaleka nevykonavaju tak zodpovednu pracu ako uz spominani VSU. Nemyslite si preto, ze by bolo spravodlive a adekvatne zaradit ich minimalne na uroven ministerskych pracovnikov? Za Vasu odpoved pekne dakujem! Áno, súhlasím. Žiaľ, v budúcom roku nebudeme môcť platy vyšším súdnym úradníkom ani zamestnancom zvyšovať. Verím, že v ďalších rokoch nastane náprava. Čo je ale dôležité v týchto krízových časoch, nebudeme musieť stavy tohto dôležitého aparátu, bez ktorého súd nemôže fungovať, znižovať.

11:51:18 - otázka od: betty Pani ministerka, poraďte prosím, ako sa dá pomôcť vdovcovi, ktorý chce ochrániť svoje malé deti pred traumou, ktorú im prináša stretávanie sa s babkou, teda jeho svokrou. Okresný súd síce na základe dokazovaní odborníkov rozhodol, že styk s ňou deťom psychicky ubližuje. Na jej odvolanie však krajský súd bez otcovej prítomnosti rozhodol v prospech "vplyvnej" babky. Odvtedy 4 ročné dievčatko je v materskej škole často uplakané, druhák ZŠ sa začal už aj pocikávaťa deti majú nepokojný spánok. Matka zomrela 2 mesiace po pôrode. Otec sa odvtedy sám a veľmi vzorne staral o deti(bez pomoci babky), ktoré boli doteraz vždy vyrovnané. Za radu ďakuje ich učiteľka MŠ. Veľmi ma to mrzí. Poznám veľa takýchto príbehov, ale z pozície ministerky neviem v konkrétnych prípadoch pomáhať. Nemám na to žiadne kompetencie. Musíte mať určite dobrého právnika. Ak ho nemôžete zaplatiť, odporúčam služby Centra právnej pomoci.

11:54:34 - otázka od: Erik Dobry den, pani ministerka. Chcem sa vas opytat - aky je vas vztah k panovi Harabinovi? Chceli by ste ho vidiet radsej vo vazeni ako na poste sefa Najvyssieho sudu? Dakujem za odpoved a drzim palce. Nemám žiadny vzťah k pánu Harabinovi. Dnes je predsedom Najvyššieho súdu a ja vykonávam svoje kompetencie. Myslím si, že predsedom Najvyššieho súdu by mal byť človek, ktorý svojou osobnosťou garantuje nezávislosť justície, a tým posilňuje jej dôveryhodnosť.

11:55:21 - otázka od: Eva Dobrý deň, chcem sa len spýtať, či je fér, keď po piatich rokoch ako asistentka senátu mám 400 eur čistého a či sa niekedy dočkám lepšieho ohodnotenia za prácu, ktorú svedomito vykonávam? Ďakujem za odpoveď. Ako som odpovedala už na vyššie položenú otázku, nemyslím si, že administratívny aparát súdu je dnes dobre zaplatený.

11:56:31 - otázka od: Slavka Tarkaničová som mediatorka, nepripravuje sa zákon,že vsetky spory by mali prechádzat najprv mediacnym konanim? Podľa mňa je mediácia veľmi účinný inštitút riešenia konfliktov a som pripravená výrazne podporiť používanie tohto inštitútu a propagovať ho. Nie som ale presvedčená, že zákonom stanovená povinnosť mediovať každý spor je dobré riešenie.

11:59:09 - otázka od: Ľuboš Dobry. Co robi tato vlada pre lepsi stav v sudnictve? Od vasho nastupu som si toho vela nevsimol. Od prvého dňa zavádzam nové pravidlá. Som veľmi rada, že parlament schválil otvorenie Súdnej rady verejnej kontrole, zverejňovanie verejných rozhodnutí, otvorené a transparentné výberové konania na sudcov, a tým aj koniec rodinkárstva na súdoch pri prijímaní nových ľudí a zrušenie nástrojov, ktoré boli dnes zneužívané na ovplyvňovanie sudcov pri ich rozhodnutí a môžem pokračovať... Samozrejme, každý zákon musí byť najskôr prijatý, a potom ho môžeme zavádzať do praxe. Takže dnes môžete vidieť zákon a na budúci rok konkrétne praktické kroky. A vy podľa tohto zákone budete môcť tieto naše kroky sledovať.

11:59:33 - otázka od: Peter Pani ministerka, kauza "Slanské lesy" sa už vlečie viac ako 12 rokov. Čo k tomu môžte povedať? Prajem Vám veľa úspechov! Je to škandál. A nie len preto, že trvá 12 rokov.

12:01:39 - otázka od: Jozef Pizúr Pani ministerka, prosím Vás o pomoc pre svoje maloleté deti, ktoré prišli o matku pred 4 rokmi. Po smrti svojej manželky som požiadal svoju svokru o pomoc, ale tá mi ju odmietla. Pomoc mi poskytli moji rodičia, kde som aj 9 mesiacov býval aj s 3-mesačnou Martinkou a 4-ročným Patrikom. V tom čase požiadala svokra o stretávanie s deťmi, v čom jej Okresný súd vyhovel a istú dobu sa s nimi stretávala. Jej návštevy boli plné útokov na moju osobu a ľudí v mojej blízkosti, vulgárne sa vyjadrovala a všetko to prebiehalo pred očami detí, ktoré tým trpeli a odmietali sa s ňou stretávať, preto som požiadal Okresný súd o zrušenie, ktorý po preskúmaní celého prípadu mojej žiadosti vyhovel. Svokra sa však odvolala na Krajský súd a ten rozhodol o stretávaní každý nepárny víkend od 14.00 hod do 17.00 hod so ženou, ktorú deti 2 roky nevideli a z ktorej majú strach. Jedno stretnutie už prebehlo, deti s plačom odmietli s ňou ísť, Patrik sa v noci pomočil, keď som mu čo najšetrnejšie oznámil, že sa s ňou musí stretnúť a po jej návšteve kričal celú noc, bojí sa chodiť sám do školy i domov, aby ho nevzala a Martinka sa pozvracala, plakala a prosila ma, aby som jej neotvoril dvere. Pri zaklopaní či zazvonení pri dverách sa utekajú schovať, že si po ne prišla a Martinka je doma i v škôlke rozcitlivená a plače. Súd máme rešpektovať, ale v našom prípade jeho rozhodnutím trpia moje deti, ktoré toho už toľko prežili a mám strach, či ich takéto psychické napätie nepoznačí. Veria svojmu otcovi, že im pomôže, ale i ja sám som bezmocný, obrátil som sa na všetky úrady, psychologov, právnika a nedokážem im pomôcť, preto sa v mene svojich detí obraciam na Vás, pani ministerka, s prosbou o pomoc. Sama ste rodič a nie je nič krutejšie, ako sa bezmocne dívať na utrpenie svojich detí a nemôcť im pomôcť. Ďakujem, že ste venovali čas môjmu prípadu a hlavne mojim deťom. Pizúr Jozef Mrzí ma. Takto na diaľku vám neviem ani poradiť, ani pomôcť. Najlepšie by vám pomohol právnik, ktorý sa bude vaším prípadom podrobne zaoberať. Ale samozrejme, pokiaľ si myslíte, že v tej veci máme nejakú kompetenciu, tak potom je lepšie, ak mi svoj príbeh napíšete na ministerstvo. Môžete aj mailom na ministerka@justice.sk

12:01:53 - otázka od: Jana L. Dobry den, planujete urobit nejake kroky aj v systeme urcovania vysky vyzivneho. Su velmi nizke a nezohladnuju realne naklady na dieta,napr. ja mam 33eur mesacne, otec dietata neda malemu ani cent naviac s prihovorom, ze vsak sud tak rozhodol. A na zvysenie cakam uz rok a 4 mesiace a sudy mi este na staznosti ktore ma stoja dalsie peniaze, ze jednaju v sulade so zakonom a v zaujme dietata. A zda sa mi aj dost dlha doba ked povinny neplati a opravneny musi cakat tri mesiace a az potom to cez policiu riesit, velmi narocne, zdlhave je to pre poskodeneho .... Dakujem za odpoved Áno, mienim sa touto témou zaoberať.

12:02:56 - otázka od: Rado Pani Zitnanska preco vasa vlada neodide. Take hluposti co vy robite to je katastrofa. A dajte pokoj panovi Harabinovi. Je to slusny clovek, ktorý pre tento štát spravil velmi vela, čo vy nedokazete. :) Rešpektujem váš názor, ale vidím to inak.

12:05:03 - otázka od: Marek Prečo nemate rada Harabina. Ja si myslim, že mu zavidite to čo on dosiahol a tože je lepši ako vy. :) Necítim žiadnu emóciu k pánu Harabinovi. Podala som voči nemu dva disciplinárne návrhy, lebo som presvedčená, že porušil zákon. Ako ministerka spravodlivosti mám určité kompetencie, ktoré mám nie len právo, ale aj povinnosť využívať voči ktorémukoľvek predsedovi súdu, ak budem presvedčená, že porušil zákon.

12:05:40 - otázka od: peter obcovic pekny den pani ministerka. myslim, ze pravicova politika nema na slovensku buducnost. co poviete na nase skorumpovane sudnictvo. to je radost zit . mafiani na slobode. hanbil by som sa sefovat take skorumpovanemu sudnictvu sefovat . sudy trvaju nekonecne dlho a su urcene len pre jednu skupinu obyvatelstva. hanba je to. Keď skorumpovanému súdnictvu nebude šéfovať slušný človek, tak s ním nikdy nič nespravíme.

12:06:50 - otázka od: Peter Luci, všetko naj k meninám...kedy bude na Slovensku už konečne spravodlivosť? Ďakujem. Ja verím, že bude a robíme všetko preto, aby pocit spravodlivosti mohli mať ľudia stále častejšie.

12:08:45 - otázka od: Jozef Polak Dobrý deň pani Žitňanská, chcel by som sa opýtať či plánujete nejaké kroky voči pánovi Romanovi Holešovi, predsedovi SDKU v Karlovej Vsi, ohľadom nevydarenej kampane a tiež kauzy spoločnosti VYV, kde je majiteľ a ktorá riešila štátne zákazky (p. Žačik). Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň Predsedu miestneho zväzu si volia členovia miestneho zväzu, takže je to na členoch SDKÚ v Karlovej Vsi. Do pol roka po komunálnych voľbách podľa našich stanov musia členovia nanovo voliť svojich predsedov na komunálnej úrovni.

12:11:51 - otázka od: Miroslav Dragun Pani ministerka, chcem sa spýtať, či sa chystáte ako vládna koalícia vytvoriť oficiálny register lobistických skupín a lobistov na štýl ako to funguje v EP alebo EK? Alebo aj vy si myslíte, že lobizmus je zlý? A ešte jedna otázka? Pani ministerka myslíte si, že je dobré ak novelu zákona o verejnom obstarávaní robia poslanci v spolupráci s mimovládkami a nezapoja do tohto procesu odborníkov z praxe? A nakoniec je z toho jeden veľký paškvíl kde je množstvo pojmových ale i odborných chýb? Ďakujem Miroslav Dragun V princípe si myslím, že registrácia lobistov je účinný mechanizmus ich kontroly. Poslanci majú právo predkladať návrhy zákonov a je plne na ich rozhodnutí, s kým ich pripravujú. My pripravujeme na ministerstve nový zákon o verejnom obstarávaní a spolupracujeme aj s mimovládnym sektorom aj s ľuďmi z praxe verejného obstarávania.

12:12:34 - otázka od: Martin Dobry deň, p. ministerka kedy sa zvýši trestná sadzba pri závažných trestných činoch? Platí vobec ešte zásada 3x a dosť? Ak áno prečo viackrátsúdne trestaný sa pohybujú po slobode? Myslím, že tým by sa znížila kriminalita, ktorá je na Slovensku. želám mnoho úspechov a pekný deň Nemyslím si, že problémom nášho trestného súdnictva sú nízke trestné sadzby. Zásada trikrát a dosť platí.

12:14:09 - otázka od: Igor Jurišta Žilina Od 15.7.201O mám na Ministerstve Spravodlivosti uplatnený nárok na odškodnenie.Doposiaľ nebolo trestné rozhodnutie zrušené.Mám v tejto súvislosti neustále existenčné problémy v osobnom živote.Môžete prosím v tejto veci zaujať stanovisko? Ďakujem Ak máte uplatnený nárok, tak ho posudzujeme v štandardnom procese. Pokiaľ by ste v tejto veci potrebovali vedieť viac, tak mi napíšte na ministerka@justice.sk , ale poprosím, uveďte ktorej konkrétnej veci sa to týka.

12:15:32 - otázka od: Lukas Dobry den. Hovori sa, ze by vase ministerstvo malo nacrtnut zmeny fungovania Ustavu pamati naroda. Mohli by ste ich prosim priblizit, co si kladiete za ciel, aku podobu vyrovnavania sa s totalitami vidite ako potrebnu, v com boli podla vas doteraz medzery a v com pozitiva? Nevidite ako problem aj to, ze na rozdiel od podobnych institucii v okolitych krajinach ma UPN radovo mensi pocet pracovnikov a mensi rozpocet? Ako vidite riesenie pridelenia samostatnej budovy pre ustav, co mu bolo prislubene uz v zakladajucom zakone? Dakujem. Na tému zmeny fungovania Ústavu pamäti národa sa vytvára pracovná skupina, ktorá predloží návrh.

12:17:48 - otázka od: mario prečo odsúdený majú na výber robiť alebo nie a my ich musíme živiť to nestačí že stále živíme 99%rómov Zamestnanosť vo väzniciach sa pohybuje okolo 68 percent a nie je to tak, že väzni nechcú pracovať. Žiaľ, nie je jednoduché a najmä v kríze nájsť pre väzňov prácu. Zbor sa o to sústavne usiluje a má v tomto moju plnú podporu, pretože zamestnávanie vo väzniciach je naozaj veľmi dôležité.

12:19:27 - otázka od: smutna mamicka Pani ministerka, dnes prebehlo tlacou, ake su kriteria na opustenie ustavu cez Vianoce pri vykone trestu. Spravte nam "Modre z neba" a prihovorte sa za nasho blizkeho:-) Mame male dieta, doma bol naposledy 25. septembra, takze trojmesacna lehota mu uplynie JEDEN DEN po Vianociach. Neviem teda, ci mu tu schvalia a ci ho vobec navrhli. Bol by to najkrajsi darcek, keby sme ho mali na Vianoce aspon na par hodin doma.... Vsetko dobre a aj vam pekne sviatky Dokážem sa vžiť do vašej situácie, ale sprísnené pravidlá vo väzniciach majú svoj význam. A čo je dôležité, pravidlá musíme dodržiavať, pretože v opačnom prípade by sme nemohli vylúčiť, že sa opäť stane nešťastie.

12:21:50 - otázka od: Mariám Dobrý deň,chcem Vám pani ministerka dať podnet na zamyslenie a zároveň otázku. Nedá sa zákonom vyriešiť, aby ten, kto úmyselne skrachoval a narobil dlhy na každom kroku/aj s.r.o/, mohol prísť na OR a zaloziť si novú firmu, akoby sa nič nedialo, podnikal ďalej a robil znovu dlhy, napr.SP, ZP a pod. Ďakujem. Musím povedať, že aj dnes platí, že ten, kto úmyselne skrachoval, tak je to trestným činom a nemôže si založiť ďalšiu firmu. Problémom je dokázať, či niekto skrachoval úmyselne. Zaoberám sa touto otázkou, konzultujeme aj s odborníkmi. Budúci rok by som chcela aj v tej oblasti prísť s novými návrhmi.

12:22:57 - otázka od: naco zbavte sa toho harabina preboha. :) Pán Harabin nie je jediný problém slovenskej justície. A tak ako doteraz svoje kompetencie, ktoré mám, budem naplno využívať.

12:23:11 - otázka od: ellen Pekny den prajem a aspon takto si VAS pozdravit.Zijem trvale v zahranici viac ako 10 rokov no napriek tomu dianie u nas sledujem pozorne a nesmierne Vam fandim.Poriadok urobit v slov. justicii je potreba akutna a preto vela sil a zdravia do tazkeho boja. Ďakujem pekne.

12:23:49 - otázka od: šmolko dobry den.ako to vyzera s zalobami na harabina, pokutami a s presetrovanim najvyssieho sudu? dakujem Disciplinárne návrhy som podala na Ústavný súd a rozhodovanie o nich je plne v kompetencii Ústavného súdu.

12:24:17 - otázka od: emil kedy objasnite financovanie politickych stran To je otázka na políciu a prokuratúru, nie na ministerstvo spravodlivosti.

12:26:20 - otázka od: Halasz Tomas Dobry den.Harabin! Toto meno na Slovensku rezonuje ako metafora na zlo. Baki Sadiky, mafia, drogy, krytie zlocincov, trestanie " neposlusnych sudcov.... DOKEDY ESTE, pani ministerka? Ako som povedala, využívam svoje kompetencie na maximum a aj budem. Ale povedzme si úprimne. Problém slovenskej justície nie je jeden človek. Preto robím od začiatku kroky, aby sa celý justičný systém otvoril, aby sme doňho videli a aby v ňom akákoľvek pochybná skupina ľudí nemohla zneužívať právomoci.

12:28:22 - otázka od: Lukas Akym sposobom by sa zmenila generalna prokuratura, ak by sa pretvorila na statne zastupitelstvo? Neukazuje cesky priklad skor k opatrnosti voci iluziam, kedze aj tam jej sefka - Renata Vesecka direktivne zastavila vysetrovanie korupcie v pripade Jiriho Cunka, vtedajsieho predsedu vladnej strany? Chceme upraviť postavenie generálnej prokuratúry, do jej činnosti vniesť viac transparentnosti, ale nemáme v programovom vyhlásení vlády zmenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo. Český príklad poukazuje práve na možné riziká štátneho zastupiteľstva v podmienkach málo fungujúcej politickej kultúry.

12:29:25 - otázka od: jozef copka prosim vas moze exekutor siahnut na zivotne minimum. ako je to. Aj pred exekúciou sú chránené veci a prostriedky, ktoré garantujú základnú existenciu.

12:30:37 - otázka od: jean dobry den, chcem sa spytat, ci plenujete aj nejaku celosovenskú zmenu v súdnictve a prokuratúre, aby sudy a prokuratúra postupovali jednotne, som svedkom toho, že v BA je 5 okresov a všade sa v jednotlivych prípadoch npr. polície postupuje inak, iné tlačivá, iný postup, nedá sa to nejak zjednotiť, je predsa smiešne že niekoľko metrov v meste rozhoduje o postupe prokuratúry Čiastnočne môžeme vydávaním tlačív a elektronických formulárov zjednotiť administratívnu prax súdov, ale vždy bude platiť, že každý sudca je individualita, ktorá samostatne rozhoduje.

12:31:43 - otázka od: jaruška Dobrý deň prajem. Chcela by som vedieť, či je normálne, že sa s exmanželom súdim o výživné na dieťa od roku 2004 a do dnešného dňa sa vec nepohla, aj napriek tomu, že znalecké posudky majú na súde už niekoľko rokov. Je možné, aby som sa sťažovala na ústavnom súde? Mám vôbec šancu uspieť aspoň tam, keďže si nemôžem dovoliť právnika? Ďakujem. Prajem pekný deň. Zdá sa, že vo vašom prípade dochádza k prieťahom. Určite sa najskôr sťažujte na prieťahy u predsedu súdu a pokiaľ s vašou sťažnosťou neuspejete, potom sa môžete obrátiť na Ústavný súd.

12:32:48 - otázka od: martin Ako je mozne, ze sudca krajskeho sudu v tom istom pripade vyda dva rozdielne rozsudky na zaklade tych istych dokozov, tych istych svedkov. Rozdiel je len v terminoch vyhlasenia rozsudkov. Ospravedlňujem sa, ale k tomu by som sa mohla vyjadriť, len ak by som videla samotné rozhodnutia.

12:34:43 - otázka od: Mária Adámeková pani Žitňanská čakala som od terajšej koalície omnoho viacej. Veľmi ste ma sklamali Mrzí ma to. Myslím, že sme za také krátke obdobie stihli naozaj aj veľa dobrých vecí. Spomeniem len zverejňovanie zmlúv, prijatie zákona o tom, že v budúcnosti sa musia zverejňovať všetky zmluvy, novely sudcovských zákonov, ktoré otvoria súdy verejnej kontrole,... Verím, že ďalšie kroky vás presvedčia.

12:35:17 - otázka od: maki Kedy sa konecne znici meciarov,ficov a slotov pravny komunizmus na slovensku ... aby "slobodni a cestni" ludia mohli prejavit svoj nazor a nemuseli odchadzat za pracou na zapad a za ocean? Keď slobodní a čestní ľudia nebudú mlčať, ale budú hovoriť.

12:36:30 - otázka od: Jozef Klešík Dobrý deň Dá sa robiť niečo so situáciou, keď prídu na pojednávanie svedkovia, ľudia, obetujú svoj čas a obžalovaný sa nedostaví pre práceneschopnosť a podobne. podobné obštrukcie môže robiť do nekonečna. V podstate mám dojem, že si takto robia zo súdov srandu s pocitom svojej nepostihnutosti. Ináč držím palce v upratovaní augiášovho chlieva. Aspoň taký mám pocit z nášho súdnictva. Veľa úspechov Vám prajem, nech sa Vám čo najviac darí. Pripravujeme novelu Trestného poriadku, aby sme obmedzili možnosti obštrukcií.

12:36:44 - otázka od: Ivan Dobry den, pokracujete v pedagogickej cinnosti na Paneuropskej vysokej skole? Alebo Vam to nove zamestnanie uz casovo nedovoluje? Nie, teraz mi to čas naozaj nedovoľuje.

12:41:06 - otázka od: Viktor Poláček Dobrý den,p.ministerka, da sa vôbec ta naša korupcia všade pritomna ,aspon trochu oslabit ? Je možne že nam prerastla cez hlavu.Maju p. poslanci proti nej vôbec vyhrady.Prepacte za vyraz stale plati...smrad, ale teplúčko ? Dakujem za odpoved. S úctou Poláček Som o tom presvedčená. Zverejňovanie zmlúv, nové pravidlá verejného obstarávania, ktoré pripravujeme, elektronické obstarávanie, otvorenie justície verejnej kontrole. To sú všetko kroky, na ktoré zatiaľ nikto nemal odvahu, pretože zužujú priestor pre korupciu. Poslanci tejto koalície ich už odsúhlasili a zhodli sa na nich. Korupcia sa nedá zničiť zo dňa na deň a nikdy nezmizne úplne, ale dá sa podstatne znížiť a ja verím, že aj tieto zákony, ktoré už boli schválené, zníženiu korupcie prispejú. Ďakujem za všetky otázky. Rada som odpovedala. Idem ďalej pracovať. Pekný deň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu