Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žitňanská je zhnusená, Bugár radšej nekomentuje

Tajná voľba generálneho prokurátora
Tajná voľba generálneho prokurátora

BRATISLAVA - Podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská je z výsledkov voľby generálneho prokurátora "znechutená a zhnusená". Zaráža ju, že niektorí z koaličných poslancov voľbou Dobroslava Trnku takmer privodili pád vlády.

"To je podľa mňa dosť vážna vec a pokiaľ si to niektorí poslanci neuvedomujú, potom asi v takej koalícii ani nemá zmysel pokračovať," povedala po hlasovaní. Za najlepší spôsob ako preukázať, že to koalícia naozaj myslí vážne so zmenou prokuratúry a smerovania Slovenska, považuje verejnú voľbu.

Hoci to bol práve poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš, ktorý pred prvou voľbou na generálneho prokurátora navrhol Dobroslava Trnku, jeho stranícky kolega Miroslav Beblavý si nemyslí, že by dnes poslanci tejto strany Trnku volili. „Som si stopercentne istý, že to neboli poslanci SDKÚ-DS. Na 99 percent som si istý," skonštatoval.

Vinu svojich poslancov nepripúšťa ani predseda strany Most-Híd Béla Bugár, pretože, ako povedal, majú dvojitú kontrolu. Aký bude ďalší postup, neprezradil. "Radšej nepoviem svoj názor, lebo by ste to museli vypípať. Pýtajte sa koaličných partnerov," reagoval.

"V uplynulých týždňoch sme boli svedkami tragikomédie vládnej koalície pri voľbe generálneho prokurátora. Žijeme v krajine, kde predsedníčka vlády prekročí svoje ústavné práva - predstúpi pred občanov a slávnostne oznámi meno nového generálneho prokurátora, pričom ako predstaviteľka výkonnej moci má počkať a rešpektovať rozhodnutie parlamentu a nenegovať a nedehonestovať zákonodarný zbor," zareagoval prvý podpredseda SNS Andrej Danko.

Podľa neho dnešná voľba potvrdila predpoklady SNS, že premiérka Radičová len účelovo pod tlakom verejnosti a s cieľom prezentovať navonok údajnú jednotnosť koalície, predviedla občanom kandidáta bez podpory, pričom opakovane uviedla do omylu všetkých občanov, lebo jednotnosť koalície neexistuje tak, ako v koalícii neexistujú ani schopnosti riadiť túto krajinu.

"Generálny prokurátor SR musí byť osobnosť a musí byť garanciou zachovania demokracie a ochrany práv, občanov a štátnosti. Naozaj chcem veriť, že sa poslanci NR SR budú riadiť práve týmito atribútmi a nie momentálnym vývojom biznisu vo vládnej koalícii, ale pri ďalšom pokuse zvoliť nového generálneho prokurátora očakávam len ďalší, tretí diel tragikomédie súčasnej vládnej koalície," dodal Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu