Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

NS podáva trestné oznámenie na Žitňanskú

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší súd podal trestné oznámenie na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu, prečinov ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Vo svojom vyhlásení o tom dnes informoval tlačový a informačný odbor súdu.

Skutkov sa mala dopustiť podaním a zverejnením disciplinárneho návrhu na predsedu NS Štefana Harabina. V tom podľa NS „uviedla nepravdivé informácie, zverejnila osobné údaje, zasiahla do nezávislosti súdu a hrubo porušila ústavný princíp prezumpcie neviny a medzinárodné protokoly na ochranu sudcov.“ „Došlo k porušeniu ústavného princípu prezumpcie neviny a zásahu do nezávislosti súdu. Tento ministerkin krok nie je možné brať na ľahkú váhu, pretože máme informácie o plánovaní pokračovať verejne v zásahoch do sudcovskej nezávislosti,“ cituje NS vyhlásenie Harabina.

Žitňanská podala na Ústavný súd návrh na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi v súvislosti s neúspešnou kontrolou ministerstva financií na NS. Harabinovi navrhuje najvyšší možný trest v jeho prípade. „Zníženie platu o 70 percent na jeden rok – je to maximálny možný trest za takéto disciplinárne previnenie,“ uviedla Žitňanská minulý štvrtok. Ministerstvo dostalo viacero návrhov na začatie disciplinárneho konania voči Harabinovi. „Všetkými podnetmi sa naozaj dôsledne zaoberáme,“ konštatovala ministerka.

Žitňanská odobrila návrh rezortu financií na začatie disciplinárneho konania. Ministerstvo podanie návrhu avizovalo po tom, ako sa jeho kontrolóri 25. októbra opätovne neúspešne pokúsili o kontrolu hospodárenia na NS. Podľa ministerstva financií sa Harabin "zaštiťuje mylným tvrdením, že kontrolu na súde môže vykonávať len Najvyšší kontrolný úrad".

Harabin vyzýva Žitňanskú a Mikloša, aby v prípade neúspechu podali demisiu. "Po tom, čo vyšetrovateľ a špeciálny prokurátor zmietol celú kauzu do koša, sa pani Žitňanská naďalej snaží vyvolávať konflikty. Som zvedavý, či pani Žitňanská s pánom Miklošom podajú demisiu po mojom oslobodení. Ide jednoznačne o účelový návrh založený na právnych nezmysloch," uviedol v prvej reakcii na Žitňanskej návrh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu