Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Najvyšší súd podal ďalšie trestné oznámenie na Žitňanskú

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Spor medzi ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS) a vedením Najvyššieho súdu pokračuje. Súd podal už druhé trestné oznámenie na ministerku po tom, čo Žitňanská minulý týždeň ohlásila, že jeho predsedu Štefana Harabina chce potrestať aj za údajné obchádzanie elektronickej podateľne.

Najvyšší súd ju podozrieva zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, ako aj ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Informoval o tom dnes tlačový odbor súdu.
    
Žitňanská začala voči Harabinovi dve disciplinárne konania; okrem nezákonného postupu pri prideľovaní súdnych spisov mu vytýka aj to, že v lete opakovane nevpustil na súd kontrolu. V oboch prípadoch mu navrhuje zrážky z platu.
    
Harabin dnes tvrdil, že elektronickú podateľňu neobchádzal. "Ministerka spravodlivosti ma chce trestať iba za zrýchlenie konania na Najvyššom súde a len za právny názor," uviedol. Elektronická podateľňa má zamedziť korupcii tým, že spisy jednotlivým senátom prideľuje náhodne, a nemali by sa tak dostať vopred vybranému sudcovi. Zákon o súdoch však umožňuje výnimky napríklad v prípade časovej tiesne.
    
O disciplinárnych konaniach voči Harabinovi by mal rozhodnúť Ústavný súd, trestné oznámenia Najvyššieho súdu naopak posúdi prokuratúra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu