Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maliar a galerista Andrej Smolák bol online

Andrej Smolák
Andrej Smolák

Andrej Smolák - maliar a galerista, člen korešpondent Medzinárodnej akadémie kultúry a umenia v Moskve, laureát Svetovej ceny Salvadora Dalího, laureát Európskej ceny Franza Kafku, laureát Ceny Európskej únie umenia a mnohých iných ocenení za umeleckú tvorbu a realizáciu kultúrnych a umeleckých projektov.

Doteraz namaľoval okolo päťtisíc obrazov. Venuje sa komornej maľbe, akvarelovým krajinám a portrétom. Vytvoril niekoľko stovák portrétov neznámych ľudí i známych osobností ako napr. kardinála Jozefa Tomku, prezidenta Ivana Gašparoviča, spisovateľa Ladislava Ťažkého, básnika Rudolfa Čižmárika, hercov Villiama Polónyiho, Jozefa Vajdu, Dianu Mórovú, moderátorku Alenu Heribanovú, medailéra Williama Schiffera, speváčku Sisu Sklovskú, miss Andreu Verešovú a mnoho iných.

Od roku 1982 usporiadal vyše šesťdesiat samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Nemecku, Poľsku. Jeho obrazy sú v galériách a súkromných zbierkach v mnohých európskych štátoch, ale aj v USA, Japonsku a Austrálii.

Momentálne veľkú časť svojho času venuje projektu Maľovaný rovník. Tisíc osobností z ôsmych krajov Slovenska sa spojí a namaľujú svoje obrázky a napíšu svoju myšlienku. Myšlienka má silu. Myšlienka sme my.

Od marca do októbra sú výstavy v siedmych krajských mestách (Prešov, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Trenčín, Trnava, Nitra). Na jeseň v októbri – novembri bude prezentácia projektu a výstava všetkých vytvorených obrázkov v Bratislave.

Rozhovor

13:57:57 - otázka od: Vladimír Pozdravujem ta Andrej. Mam na teba 2 otazky. 1) kedy namalujes Krasnobrotsky monastyr ? 2) Kedy prides do mojmiroviec na vinko k sukmenovcovi ? :) Ahoj súkmeňovec Vlado. 68% ultrazvukovej sa minulo. Do Mojmíroviec prídem, ale ty skôr prídeš do Bratislavy na rusnácke pirohy. Krásny Brod možno niekedy namaľujem. Budem sa tešiť na stretnutie.

14:00:53 - otázka od: Zuzana Veľmi ma zaujal Váš projekt Maľovaný rovník. Kedy Vás vobec napadla myšlienka takýto projekt zrealizovať? Čo bolo podnetom? Podnetom boli zlé vzťahy medzi ľuďmi. Je medzi nami veľa zle-negatívnej energie. A priori sa obviňujeme, nesnažíme sa byť lepší ako tí druhí svojim čistým konaním. Preto my vzišla na um myšlienka o pozitívnom myslení. Pozitívne myslenie plodí pozitívnu energiu. Ak o Vás budem hovoriť v dobrom, tak aj Vy o mne. A preto idea projektu nebojuje proti nikomu a ničomu. Je za. Podnetom bolo niektoré z výročí útoku na dvojičky v USA, kde sme na umeleckom sympóziu v Snine s umelcami rozoberali situáciu a povedali sme si, že je potrebné niečo robiť. Tak sa to niekoľko rokov rozvíjalo a došlo to do dnešnej podoby Maľovaný rovník.

14:03:18 - otázka od: HaDanka Vieme o Vas , ze robite veľa projektov a viem aj o projekte maľovaný rovník, ako to pokračuje? Koľko obrázkov máte? K dnešnému dňu máme okolo 250 obrázkov, čo znamená 250km pokrytých na rovníku. Máme obrázky z 28 krajín sveta. Tohto roku rozvíjame slovenskú časť projektu, ktorú sme nazvali Tisíc slovenských kilometrov celosvetovej reťaze mieru a priateľstva. Na konci slovenskej časti projektu plánujeme vydať knihu v ktorej bude uverejnených všetkých 1000 obrázkov od 1000 osobností Slovenska.

14:09:36 - otázka od: Marian Pozeral som si Vašu stránku a narazil som na zaujímavý projekt Maľovaný rovník. Budete robiť aj nejakú prezentáciu projektu? Ak áno, kde a kedy? Prezentácie budeme robiť v mnohých mestách na Slovensku, ako aj putovné výstavy už namaľovaných obrázkov vo všetkých mestách, ktoré o to budú mať záujem. Oslovili sme všetkých primátorov okresných miest a všetkých županov. Prvá väčšia prezentácia bude v Trnave 25.5. v Západoslovenskom múzeu a to v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom. Do projektu sa prihlásili okrem iných aj zväz kuchárov a cukrárov na Slovensku a tí budú maľovať asi 19.5. Pripravujeme aj maľovanie šachistov počas Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v šachu v Banskej Štiavnici, ktoré budú okolo 10.7. V Divadle Andreja Bagara v Nitre budeme prezentovať projekt 5.6. a počas zámockých hier vo Zvolene budú umelci Divadla JGT maľovať 4.6. V čase od 12-20.6 bude prezentácia projektu a spoločné maľovanie v rôznych umeleckých inštitúciách v Moskve. V októbri plánujeme dve veľké prezentácie v spolupráci s mestom Vysoké Tatry a s mestom Košice.

14:11:41 - otázka od: Lucia Ste naozaj činorodý, odkiaľ beriete na to všetko energiu? Aké plány máte do budúcnosti? Budúcnosť už bola. Ak niekto hovorí, že každý si je strojcom svojho vlastného šťastia, tak ja mám heslo, že som poslušným vykonávateľom svojho osudu. Moje plány sú môj život. energiu beriem zhora, aktivitám sa nebránim. Nehnevám sa, keď sa niečo nepodarí, pretože viem, že takto to malo byť. Pomáham ako sa len dá a myslím pozitívne. Som obklopený šikovnými a pozitívne naladenými ľuďmi, ktorí su v mnohých prípadoch pracovitejší ako ja. Všetci veríme tomu, čo robíme.

14:14:01 - otázka od: michaela pana smolaka by som sa rada opytala, kde hlada inspiraciu pre svoje diela a kde by som si jeho tvorbu mohla pozriet, dakujem Inšpirácia je život a krásne ženy. Inšpirácia prichádza vtedy, keď má prísť. Z čias, keď sme naháňali modelky som dávno vyrástol. Treba si všímať prírodu, vedieť počúvať štebot vtákov a šum potôčika. Stačí zavrieť oči, vidieť svoju múzu a ona sa objaví na Vašom plátne. Obrázky si pozrite na mojej webovej stránke: www.galeriaas.sk.

14:14:49 - otázka od: Andy Dobry den pan Smolak, mate teraz niekde v Bratislave galeriu? Dakujem. Áno, ale nie verejného typu. Galéria je spojená s mojim pracoviskom a ateliérom, takže návšteva je možná len na zavolanie.

14:16:55 - otázka od: Lucia Rapcakova Dobry den, kde zbierate inspiracie pre vase obrazy? mate svoju oblubenu muzu? Pred chvíľkou som na to odpovedal. Moje múzy mám v rôznych končinách Európy, od Sniny až po Štokholm. Čo sa týka obľúbenej múzy, človek musí byť zamilovaný, aby bola obľúbená. Ja svoje múzy nemaľujem, ale ich štetcom bozkávam. Máte záujem? Určite Vás raz namaľujem.

14:19:12 - otázka od: Zuzana Kde si môžem pozrieť obrázky k Maľovanému rovníku? Aké osobnosti sa už zapojili? Obrázky sú zverejnené na webovej stránke: www.malovanyrovnik.sk, kde sú aj všetky základné informácie. A tak na ilustráciu uvádzam tieto mená: Maroš Kramár, Juraj Kubánka, Peter Bondra, Pavol Hammel, Ivan Gašparovič, Robo Roth, Szidi Tobias, Jana Hubinská, Fero Lipták, Marian Vida, Melita Gwerková, Milan Ferko, Marián Tkáč, Pavol Janík, Jarmila Veľká a mnoho iných domácich i zahraničných autorov.

14:21:57 - otázka od: jarka mam otazku pre pana smolaka - co ho viedlo k tomu, ze presiel od malovania krajiniek a prirody k malovaniu zenskych kriviek Ak ste tá Jarka, ktorá je na desiatkach mojich obrazov, tak sa čudujem tejto otázke. Ak ste iná Jarka a chcete vstúpiť do mojich obrazov, tak Vám to vysvetlím osobne. A teraz vážne. Pochádzam z krásneho prostredia prírody v okolí Stariny pri Snine, takže som nemohol maľovať nič iné ako krajinu. Ale človek rastie, žije a dozrieva a jedného dňa ma oslovila krása ženských kriviek a ja som sa opäť tejto myšlienke nebránil. Je niekoľko krásnych vecí na svete, kvety, motýle a žena. Tak prečo nemaľovať ženu, aby pokiaľ to maliar zvládne, aby jej krása ním podaná slúžila aj iným.

14:23:50 - otázka od: Peter Ako poznáte a ako sa Vám páčia obrazy maliara rodáka od Trebišova Štefana Bubana staršieho? Pýtate sa maliara, aby sa vyjadril o obrazoch staršieho kolegu majstra Bubána. Vážim si jeho prácu a poznám jeho životnú kariéru. Je to môj starší priateľ. Nebolo by odo mňa etické posudzovať alebo hodnotiť jeho obrazy. Ocenenia, ktoré pán Bubán v ostatných rokoch získal v Taliansku a vo Francúzsku hovoria sami za seba. Akceptujem umenie a výtvarníkov, ale neposudzujem to.

14:27:08 - otázka od: Eva Volekova Podľa čoho si vyberáte múzy na obrazy? Podľa iskry, alebo fluida danej múzy. Nejde len o fyzickú krásu, ale tá dievčina musí byť zmyselná, musí čosi vyžarovať a hlavne musí chcieť byť na obrazoch. Musí sa z toho tešiť, že pózuje maliarovi. Pekná žena je "povinná" sa oddať, aby tvorca zvečnil jej krásu, ktorá bude slúžiť aj iným.

14:28:48 - otázka od: Petra Mohli by Ste nam viac priblizit project Malovany rovnik? V projekte chceme vytvoriť pomyselnú reťaz ľudských rúk, ktorá pôjde cez každú krajinu na svete a bude merať pomyselných 40 075km. Toľko kilometrov má planéta Zem v oblasti rovníka. Jeden obrázok 20x20cm predstavuje 1km na rovníku. Chceme zozbierať a sústrediť na Slovensko 40 075 obrázkov od rovnakého počtu osobností z každej krajiny na svete.

14:30:17 - otázka od: Andrej Stále maľuješ akty? Pýtam sa sám seba, alebo sa pýta môj syn, alebo si tretí Andrej? Áno maľujem. Snažím sa každý deň, ale nie stále, lebo potrebujem aj spať. Síce v snoch sa tiež vznášam a múzy okolo mňa a musím ti Andrej povedať, že je to nádherné.

14:33:06 - otázka od: roman pan smolak, pamatae si este na svoj prvy obraz ktory ste namalovali? ak ano zaujimalo by ma ci v nom bola ukryta zena? dakujem Nie Roman, nebola tam žena. Boli to krásne krajinky zo Stariny a ešte pred tým som kopíroval textilné nástenky, ktoré mala babka za posteľou, aby sa neošuchávala stena. Boli to také srnky s jeleňom, modrá obloha a biely vodopád. Tieto srnky som namaľoval niekoľkokrát pre každú tetku v dedine. Môj najobľúbenejší obraz sa volá Chodník k rodnému domu, ktorý som namaľoval tesne po absolvovaní VŠ. Sú to stromy a cestička cez záhrady po ktorej som sa vracal k rodičom od autobusovej zastávky, keď som sa vracal zo štúdií a sveta.

14:36:39 - otázka od: tony Dobry den, chcel by som sa spytat, ze ci mavate tremu pri malovani znamych osobnosti alebo ich vnimate iba ako objekt, ktory prenesiete na platno? A ako Vas tieto zname osobnosti vnimaju? Je to pre nich cest, ked ich niekto namaluje alebo to vnimaju ako cast nutnej sebaprezentacie (napr. prezident). Dakujem Nemám trému pri maľovaní osobností. Považujem ich za rovnaké bytosti, akou som aj ja, snažím sa ten portrét urobiť čo najvýstižnejšie a keď im to ukážem, tak sa dívam na maľované osobnosti, aby som z ich mimiky vyčítal, ako sa im obraz páči, alebo nepáči. Pán prezident Gašparovič mi ukázal niekoľko svojich portrétov od iných autorov, ale ani s jedným nebol spokojný. Pri mojom portréte mi na veľkom fóre podal ruku a objal ma. Napríklad kardinál Jozef Tomko, keď som mu na jeho 80. narodeniny odovzdal jeho portrét povedal, že dostal veľa darčekov z celého sveta, ale môj portrét je jeho najkrajší darček.

14:38:35 - otázka od: tony Dobry den, cim Vas oslovil projekt Malovany rovnik? Idea celeho projektu, myslienka projektu alebo nutkanie byt sucastou nieco velkeho? Dakujem za odpoved. Nie, neboli to žiadne pohnútky byť v Guinessovej knižke. Ako som povedal, projektom chcem spájať ľudí bez rozdielu farby pleti, náboženstva a politického myslenia.

14:39:45 - otázka od: Andrea Nemlahova Ako je to s umenim v case "krizy"? O akej kríze hovoríte Andrea. Umenie je, alebo nie je. Ak má svoju hodnotu, tak ho kúpia aj v čase krízy. Ak je finančná kríza, tak sa menej predáva. Posúdiť ako je to s umením v čase krízy nie som kompetentný, pretože by to bol absolútne subjektívny názor na základe môjho predávania alebo nepredávania obrazov.

14:41:31 - otázka od: Danka Kolko kilometrov mate najazdených a beriete stoparky? Stop art ky beriem. Lebo aj ja som bol študentom a často som cestoval stopom. Koľko kilometrov? Veľa, ročne okolo 40 000.

14:43:48 - otázka od: jozef dosiahli ste vo svojom zivote uspech i slavu. chcem sa opytat, co pre vas znamena slovo pokora? dakujem za odpoved Nemyslím si, že som dosiahol slávu. Úspešný možno som, ale o sláve v mojom živote neuvažujem. Nepovažujem to za pravdivé, že som slávny. Pokora patrí k životu a ja pred životom hlboko skláňam. Vyššie som povedal, že som poslušným vykonávateľom svojho osudu. Som spokojný s tým, ako žijem, zaradil som sa do kontextu života spoločnosti, tvorím a robím projekty z vlastného presvedčenia. K ničomu ma nikto nenúti. Ďakujem Jozef za otázku.

14:45:55 - otázka od: Pekny den, Ake akcie do buducnosti planujete? Vystavy atd, resp. kde bude dalsia vystava malovany rovnik a kedy? Dakujem Písal som o tom vyššie. Okrem toho, čo ej tam uvedené, Trnava, Zvolen, Nitra, Košice, Vysoké Tatry budú nasledovať aktivity v Prešove, Banskej Bystrici, na Ukrajine, v Bielorusku, v Paríži a v Marseille. Ale ako som spomínal najbližšia bude 25.5. v Trnave... a pochopiteľne v Snine, lebo tam projekt vznikol a tam projekt prezentujeme vždy počas Medzinárodného výtvarného festivalu, ktorý tento rok vyvrcholí dňa 9.10.2010.

14:47:20 - otázka od: Marek Píšete, že veľkú časť svojho času venujete projektu Maľovaný rovník. Mne však tento projekt nič nehovorí. Plánujete ho nejako propagovať na Slovensku? Kde sa o ňom môžem dozvedieť viac? Marek prečítajte si o projekt vyššie a pozrite si našu webovú stránku www.malovanyrovnik.sk. Tiež sme na facebooku-skupina Painted Equator a v druhej polovičke roka pripravujeme 100 bilbordov po celom Slovensku.

14:49:32 - otázka od: Tomáš, Trenčín Dobrý deň, váš projekt dlhodobo sledujem a veľmi mu držím palce, kedy planujete vystavy v krajskych mestach. Už sme to uviedli vyššie a sme v jednaní aj s Trenčianskym samosprávnym krajom. Výstavy sú naplánované počas celého roka a hlavne budeme výstavy zrejme opakovať, keď budeme mať zozbieraných 1000 obrázkov od 1000 osobností Slovenska. Zrejme niekedy v priebehu februára, marca 2011. A ďakujem, že nám držíte palce.

14:51:20 - otázka od: Vlado Maľovaný rovník mi príde ako veľmi pekná originálna myšlienka. Môžete prezradiť niečo viac o jej zrode? Čo Vás inšpirovalo? Vlado, nechcem opakovať predošlé slová. Všetko je už napísané vyššie, resp si pozrite našu webovú stránku www.malovanyrovnik.sk. Ak by Vás zaujímalo viac, kľudne nám napíšte na adresu asgaleria@nextra.sk a manažérka projektu Melita Gwerková Vám s radosťou odpovie.

14:53:07 - otázka od: Katka kedy malujete najradsej? Katka, v noci. Keď susedove psy nebrešú, nikto mi nevolá a nikoho sa nemusím pýtať, či si o 23-tej môžem dať pohár červeného vína. Som sám s mojimi duchmi, ktorí ma podporujú v mojej činorodej práci, nič ma neruší a každú noc vydržím do pol druhej v noci. Ale maľujem rád aj cez deň, hlavne cez víkendy, keď ma okolnosti nenútia telefonovať, byť organizátorom a sám sebe výkonným praporčíkom.

14:55:11 - otázka od: Viera Na ktoré osobnosti v rámci Maľovaného rovníka sa ešte môžeme tešiť? držím palce! Vierka, od japonského cisára, cez kráľovnú Alžbetu II. až po Fidela Castra na Kube. Od Maroša Kramára až po Nicole Kidman. Od kozmonauta Ivana Bellu až po... Viera, podľa toho, koho sa nám podarí zohnať. Svetových spisovateľov, hercov, nositeľov Nobelových cien, športovcov, spevákov a hudobníkov a iných. A ak niekoho poznáte, tak dajte tip:)

14:56:33 - otázka od: Peter Myšlienka má silu. Myšlienka sme my... to znie zaujímavo. Čo považujete za najsilnejšie na projekte Maľovaný rovník? Myšlienku:) stačí Vám takáto odpoveď Peter? Robíme to preto, lebo tomu veríme. Z vlastnej vôle, z vlastného presvedčenia. Ako píše Paulo Coelho, ak niečo chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol.

14:58:02 - otázka od: Kukulienka aký veľký team ľudí sa organizačne venuje projektu Maľovaný rovník? nech sa Vám darí... Kto ste Kukulienka? Máte pekné meno. Moje múzy sa volajú Iskierka, Slniečko, Púpavka a Jericho. Nie je nás veľa, ale mám šikovný tím. Ja si iba pomyslím a Melita to už dávno urobila.

14:59:55 - otázka od: Bartolomeo Dnes je v mode upozorniť na seba,ak nie tvorbou,tak angažovaním sa v politických diskusiach,čím sa si umelec roydelí ľudí na na dva tábory.Plánujete vystupovať napr. v časopise Plus 7 dní ? Náš projekt je o pozitívnom myslení. Nedeléme, neškatuľkujeme, neposudzujeme a neodsudzujeme. Ak časopis Plus 7 dní dá priestor propagácii projektu Maľovaný rovník, nebudeme sa brániť. Bolo by to od nás neetické. Všetky médiá, ktoré prejavia záujem o propagovaní myšlienky projektu, dáme im informácie.

15:02:30 - otázka od: Petra z Brezna Dobry den pan Smolak, kedy ste sa rozhodli, ze budete malovat? Kto Vas priviedol k malovaniu Maľoval som už od malička. Ale chlapec z dediny nemohol tušiť, že sa s tým dá živiť, tak som šiel na školy, o ktorých sa hovorilo, že remeslo má zlaté dno. Neskôr som absolvoval štúdium na dvoch VŠ a stal som sa maliarom. Stále o sebe tvrdím, že sa chcem naučiť maľovať a stále sa snažím tak maľovať, ako viem. K maľovaniu ma priviedol možno môj strýko, ktorý bol všestranný talent, bez akéhokoľvek vzdelania, bol podnikateľ v socializme a amatérsky maľoval obrázky, dokázal okopírovať alebo napodobniť čokoľvek.

15:05:28 - otázka od: kritik ty kokot spinavy Počúvajte kritik, musíte ma mať veľmi v zuboch, ale ja sa na Vás za to nehnevám, len sa hanbím, že ste sa takto prejavili na tejto stránke. Pretože ja viem, že som nikomu neublížil, ani nikoho neurazil, ani nikoho neponížil. Takže zamyslite sa a nech sa Vám v živote darí.

15:05:28 - otázka od: alenka dobry dobry, som sa cchela spytat ci preferujete hlboky oral so svojou zenou? Alenka si tak náruživá, alebo neuspokojená? K láske sa správam s úctou a k rozkoši s milovanou ženou s veľkou pokorou.

15:06:00 - otázka od: pani maria mozem sa spytat, KTO VOBEC STE? Pani Mária pozrite si webovú stránku www.galeriaas.sk a tam sa dozviete všetko.

15:07:14 - otázka od: Elena Dobrý deň, chcem Vám popriať všetko dobré, veľa úspechov a dobrých ľudí okolo seba. Som hrdá na to, že máme v Snine umelca ako ste Vy, ktorý nebaží po bohatsve, ale zveľaďuje naše mesto, organizuje aktivity na svetovej úrovni a vychováva mladých umelcov. Prajem Vám všetko len to najlepšie v profesionálnom a osobnom živote. Ďakujem Elenka, veľmi to potešilo. Ak ste zo Sniny, tak sa niekedy prihláste, aby som Vás spoznal. S úctou Andrej.

15:11:49 - otázka od: Dušan Andrej, pozdravujem Vás a želám veľa inšpirácie, aktivity a zdravia pri tvorbe ďalších pekných obrazov vrátane projektu Maľovaný rovník. S manželkou sa tešíme z Vášho zaujímavého obrazu, ktorý máme od Vás ešte z Vašej galérie na Košickej ulici v Bratislave. Fandíme Vašej Galérii MIRO v Snine, ale aj tým v zahraničí a želáme veľa návštevníkov. Nebude ďalší ples "MIRO" v Bratislave? Ďakujem pán Dušan, čo k tomu dodať. Hádam len to, že Galériu na Košickej som už zavrel, ale Galéria v Snine má už 6.rok meno Galéria Andrej Smolák. Galéria MIRO v Prahe vedie i naďalej môj brat Miroslav. Ples v najbližších mesiacoch v Bratislave neplánujeme robiť. Snívam však o veľkom galavečere Maľovaný rovník na ktorom osobnosti Slovenska prinesú obrázky a operné hviezdy zaspievajú.

15:12:54 - otázka od: anna Dobrý deň pán Smolak,keď že Vás trošku poznám aj Vášu pracu chcem Vám len zaželať všetko dobré do ďalšiej práce a som hrda,že pochádzam z Vášej doliny.A otázka,ako sa máte pán Smolak ? A stretnem Vás aj v Humennom? Ďakujem za Vaše slová pani Anna. Stretnete ma aj v Humennom, bol som tam pred dvoma dňami a keďže ja neviem ktorá Anna ste, tak na chodníku do mňa môžete kľudne drgnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu