Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chcete si rozumne uložiť svoje peniaze? Nesiahajte hneď po prvej ponuke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

BRATISLAVA - Pýtali ste sa online na všetko, čo ste chceli vedieť o tom, ako si rozumne vybrať najvýhodnejšie finančné produkty. Odpovedala vám Eva Pavlíková, odborníčka na vkladové produkty a účty z Poštovej banky.

Rozmýšľate aj vy nad založením bežného či sporiaceho účtu alebo chcete výhodne uložiť svoje peniaze na dlhší čas? Vybrať si v ponuke finančných produktov nie je vždy ľahké, zrejme aj preto až 28 % Slovákov siaha po prvej ponuke takpovediac bez rozmyslu. Možno tým ušetria pár minút času, môžu na tom však  mnohokrát viac stratiť ako získať. Porovnávajte, hľadajte a rozumne sa rozhodnite, kam so svojimi peniazmi. Dnes to už nemusí byť nočná mora v podobe zdĺhavého chodenia z jednej banky do druhej. O tom, kam za najlepším úrokom a podmienkami, ste mohli diskutovať s Evou Pavlíkovou z Poštovej banky, odborníčkou na vkladové produkty a účty.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.11.2012 11:05 - otázka od Andrea
Ako zistim, ktory terminovany vklad je pre mna najvyhodnejsi? Ked su vsade rozne reklamy...
Dobry den Andrea, vyhodnost terminovaneho vkladu zavisi hlavne od vysky uroku. Kazda banka ma urokove sadzby zverejnene na svojej stranke. Ovela jednoduchsi sposob je vyuzit porovnavacie portaly, napr. financnahitparada.sk, kde najdete porovnanie ponuk vsetkych bank na jednom mieste. Dakujem vsetkym za otazky a prajem pekny den.
09.11.2012 10:48 - otázka od Ernest
v poslednom čase ra rozmáha investovanie do finančných robotov v USA, ktorí zarávajú na kurzových pohyboch medzi menami- EUR/ USD / Frank, veľa ludí tu poriada prednášky. slubujú výnos aj 100- 120 perc ročne, pri viazanosti 5 rokov. aký máte na tento druh investícií názor ?
Dobry den, tento druh investicii na devizovych trhoch so sebou nesie vysoku mieru rizika, nakolko pohyb menovych kurzov je casto nevyspytatelny. V sucasnosti totiz posilnovanie ci oslabovanie jednotlivych mien do velkej miery zavisi aj od diania na politickej urovni. Obchodovanie v sebe zahrna cely komplex cinnosti, od vytvorenia samotneho obchodneho planu, cez prepracovany money management az po samotne zadanie obchodnych pokynov. Trhy sa neustale menia a je velmi pravdepodobne, ze automatizovane systemy by na tieto zmeny nevedeli dostatocne rychlo a spravne reagovat.
09.11.2012 10:34 - otázka od RoboV
Termínované vklady sú jasné, napríklad na http://openiazoch.zoznam.sk/terminovane-vklady/vyber Ale ako od odborníka by som poprosil zhodnotenie perspektívnosti fondov - niektorých konkrétnych, nie všeobecne. Povedzme krátkodobé, do 3 rokov a dlhodobé. Máte nejakých osobných favoritov?
Dobry den Robo, pri podielovych fondoch je velmi dolezitym faktorom Vasa rizikova tolerancia. Ak by som vsak mala vseobecne zhodnotit ocakavania ohladom vyvoja nasich fondov (Prva penzijna sprav.spol. Postovej banky), potom ocakavame, ze najvyssi rast v horizonte 3 rokov dosiahnu fondy s vyssim pomerom akciovej zlozky a tiez realitny fond. Medzi nasich favoritov momentalne patria z tohto pohladu napriklad Dynamicke portfolio, ktore ma novu, aktivne riadenu strategiu, pokryva okrem svetovych akciovych trhov aj komodity a dlhopisy z celeho sveta. Zaujimavu vykonnost v rovnakom horizonte moze dosiahnut aj Eurofond a samozrejme aj Nas prvy realitny fond, ktoreho dlhodoba rocna vykonnost sa pohybuje okolo 5% rocne.
09.11.2012 10:26 - otázka od Milan
Mozete mi povedat ake su vyhody a nevyhody v tom ,ze si peniaze ulozim v banke.Zvazujem tiez, ze ich dam do poistovne a budem si sporit .Viem ze pripade ak sa mi nieco stane aspon nieco po mne ostane . Chcem sa aj dobre poistit . .
Ak sporite v banke, tak sa zhodnocuju vsetky Vase vlozene uspory. Ak investujete do poistenia (investicne zivotne alebo kapitalove zivotne poistenie), tak cast Vasich uspor ide na krytie poistnych udalosti a len cast uspor sa zhodnocuje. Zhodnotenie pri poistnych produktoch preto nie je az take vysoke ako napr. pri terminovanych vkladoch. Je dobre, ak ste poisteny, ale navyse pre vyhodnejsie zhodnotenie Vasich penazi do buducna je vhodne mat peniaze ulozene aj v banke.
09.11.2012 10:03 - otázka od Eva
Mám peniaze uložené na 4-ročnom termínovanom účte, chcela by som pomôcť deťom s kúpou bytu, kde si ich mám dať, aby mi miečo vyniesli a mohla by som ich použiť, kedy ich budem potrebovať.
Dobry den Eva, v pripade, ked neviete, kedy budete peniaze potrebovat a chcete ich mat po ruke, odporucam sporiaci ucet alebo Neviazany terminovany vklad. Narp. tento konkretny vklad ma atraktivny urok 2,5% rocne, peniaze je mozne kedykolvek dokladat aj vyberat a navyse je vedenie tohto vkladu bez poplatkov.
09.11.2012 09:52 - otázka od Ján
dobry den pani poradkyna, ako moze niekto niekomu poradit investovat peniaze na terminovany ucet, kde dnesne uroky nepokryvaju ani inflaciu? to je obrovske klamstvo a podvod na ludoch !!! jasne sa da matematicky dokazat, ze na tom produkte prerobi pocas sporiaceho odbobia !!!
Dobry den Jan, je pravda, ze inflacia je vyssia ako priemerny rocny urok na terminovanom vklade. Ak by ste ale nechali peniaze doma, tak by vam inflacia ukrojila ovela vacsi kus z Vasich uspor. Tak ako som pisala aj vyssie, su vklady, ktore maju rocne zhodnotenie aj viac ako 3%. Ak ale predsa chcete "vyhrat" nad inflaciou, je mozne investovat aj do podielovych fondov. Plati to samozrejme pre dlhsiu dobu investovania (napr. 5 rokov). V takom pripade je mozne, ze rocny vynos prekona vysku inflacie.
09.11.2012 09:42 - otázka od tomas
Dobry den ! Kam mám uložiť peniaze ak chcem na nich zarobit ? terminovany vklad alebo podielove fondy ? dakujem
Dobry den Tomas, podla mna je vklad rozumne rozlozit na viacero produktov. Cast ulozit na dlhodobejsi terminovany vklad, a ak patrite k odvaznejsim investorom, tak cast penazi mozete investovat do podielovych fondov. Tie mozu priniest vyssi vynos nez vklady v bankach. Na rozdiel vsak od vkladov v bankach tieto vynosy nie su garantovane. Ak chcete peniaze zhodnotit a zaroven ich mat po ruke, tak pre cast penazi mozete vyuzit aj neviazany terminovany vklad. Zalezi hlavne na dobe, na ktoru chcete svoje peniaze ulozit.
09.11.2012 09:34 - otázka od Peter Kitta
Dobry den, chcem Vas poziadat o radu, kam vlozit peniaze aby sa mi co najlepsie zhodnotili. (obdobie 5 rokov). Este by som sa chcel spytat, aky je rozdiel medzi sporiacim produktom a terminovanym vkladom? Dakujem velmi pekne. Prajem vsetko dobre. S pozdravom Peter Kitta.
Dobry den Peter, ak chcete zhodnotit prostriedky na obdobie 5 rokov, odporucam terminovany vklad s dlhsou dobou viazanosti (od 2 rokov vyssie). Tieto vklady maju zaujimave zhodnotenie, ktore moze byt aj viac ako 3% rocne. Prip. je mozne cast prostriedkov vlozit aj do podielovych fondov, kde za taketo obdobie moze byt vynos este atraktivnejsi. Nar rozdiel vsak od vkladov v bankach tieto vynosy nie su garantovane. Co sa tyka rozdielu medzi sporiacim produktom a terminovanym vkladom, tak rozdiel je hlavne vo viazanosti a vyske uroku. Terminovane vklady su viazane na urcite obdobie, pricom suma sa vklada spravidla jednorazovo. Urok na nich byva zvacsa vyssi ako na sporiacich produktoch. Sporiace produkty su urcene skor na pravidelne sporenie, napr. mesacne odkladanie penazi.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu