Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Martin Glváč zo Smeru bol online: Nech Radičovú nenapadne uchádzať sa o prezidentský post!

Martin Glváč Zobraziť galériu (2)
Martin Glváč

BRATISLAVA – Ako prvý predseda v sérii predvolebných online rozhovorov so šéfmi strán odmietol účasť predseda Smeru-SD Robert Fico. Miesto neho tak príde bratislavský krajský predseda strany Smer Martin Glváč. Ten je zároveň už tretie volebné obdobie poslancom Smeru. Jeho priority sú v oblastiach, ktoré najviac trápia Slovensko, spravodlivosť a hospodárstvo. Môžete sa ho opýtať čo vás trápi. Glváč odpovie našim čitateľom v pondelok od 10. hodiny.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

20.02.2012 11:09 - otázka od Romana Jedináková
Počula som, že ste bývalý basketbalista. Aký máte vzťah k športu? Majú podľa Vás dnes deti a mládež kde športovať?
Basketbalista som len amatérsky, nikdy som basketbal závodne nehral. Bol som len manažérom BK Slovakofarma Pezinok, s ktorým sme získali 7 majstrovských titulov v SR. Áno, dokonca sami sme mali niekoľko projektov zameraných protidrogovo, v ktorých sme získavali sponzorov a prostriedky na basketbalové koše pre samosprávy, aby ľudia a najmä deti mohli bezplatne športovať, v tomto prípade hrať basketbal. Dodnes takéto športové ihrisko stojí na bratislavskej Kuchajde. Ďakujem za množstvo otázok a teším sa na prípadne osobné stretnutie počas mítingov v bratislavskom kraji a prípadne na oficiálnej mailovej stránke.
20.02.2012 11:03 - otázka od Otaznik
Ste za vládnu koalíciu s ďalšou stranou alebo za jednofarebnú vládu?
Hráte karty? Hru zahlásite vtedy, keď si ich pozriete. To znamená, keď uvidíme, aké sme dostali od občanov karty, podľa toho sa zariadime a budeme vyjednávať. V prípade, že karty budú dosť silné na to, aby sme presadili čo najviac zo svojho programu a bude s tým súhlasiť aj koaličný partner, bolo by to v zásade jedno. Mala by to byť však silná vláda, ktorá dokáže čeliť všetkým ekonomickým a spoločenským javom, ktoré sa momentálne v Európe a na celom svete vyskytujú. Bude to pravdepodobne najviac skúšaná vláda v histórii samostatného Slovenska.
20.02.2012 11:01 - otázka od Majo Čemez
Ste právnik, advokát. Ako sa pozeráte na súčasnú situáciu ohľadom menovania generálneho prokurátora. Nemal by už pán prezident pána Čentéša vymenovať?
Podľa môjho právneho názoru je to prezidentovo právo a nie povinnosť. Aby neurobil chybu, myslím si, že je dobré, ak si počká na rozhodnutie Ústavného súdu a potom rozhodne. Ešte nikdy nebola voľba GP tak spolitizovaná ako teraz a ešte nikto ju nikdy tak nespolitizoval ako SDKÚ a SaS.
20.02.2012 11:00 - otázka od Jano Pavlík
Váš predseda Fico sa tvári, že Gorila sa ho netýka...Vy mu veríte?
Áno, jednoznačne. Smer to dokázal svojimi krokmi voči finančných skupinám počas vlády Roberta Fica (zákaz zisku zdravotných poisťovní, stop privatizácii,...).
20.02.2012 10:59 - otázka od Branislav
Dobrý deň, pán Glváč. Čo hovoríte na to, že je Fico a celkovo strana Smer-SD toľko omieľana v Gorile ?
Potrebujú nás tam dostať, aby upriamili pozornosť inde od podstaty. Ľudia si neuvedomujú, že v Gorile (prípadne, že je naozaj pravá) sa hovorí aj, že štátne podniky boli predané v medzinárodnom tendri po korupcii. Z platnej právnej úpravy vyplýva, že ak by sa to preukázalo, je daný tender a následne zmluva neplatná a okrem trestnoprávnych postihov musí prísť aj k vráteniu predmetu týchto verejných súťaží, t. j. napríklad Slovenské elektrárne naspäť do rúk štátu,...
20.02.2012 10:56 - otázka od Jano Macura
Boli ste niekedy v KSS. Na webe Vám nadávajú do boľševikov...
Nie, na to sme si zvykli.
20.02.2012 10:56 - otázka od Kamil Záborský
Aký je váš názor na stranu 99 %? Ďakujem.
Manažoval som basketbalový tím a kým sme si zahrali s kvalitnými európskymi mužstvami (Partizán Belehrad,...), sme museli dokázať, že na to máme a hrať aj s takými mužstvami ako Rožňava, Krompachy, ŠKP,... Takto by sa malo postupovať aj v prípade nových politických strán. Nestačí dať 10 miliónov eur do kampane, pričom ľudia nevedia, kto sú, čo chcú a ako to chcú dosiahnuť. Potom sa nám stane, že tu budeme mať po každých voľbách viac subjektov ako SOP, ANO, SaS, OĽ,... Sprísnil by som volebný zákon. Nie je možné, aby sme sa po mohutnej kampani, ktorú platí 1 %, už pred voľbami dozvedeli, že jednotka na kandidátke je osoba, ktorá si pridelila eurofondy a sebe lukratívnu odmenu, že tanečník a neúspešný manažér hovorí o eurovale, že na kandidátke sú zástupcovia zbrojárskej loby, prípadne o eurovale rozpráva skúsený vyšetrovateľ a advokát.
20.02.2012 10:52 - otázka od Petra Palušná
Ako je možné, že máme takú vysokú mieru nezamestnanosti, keď každý vie, že na Slovensku je roboty ako na kostole? Nie je pravda, ako hovorí pán Mihál, že kto si nenájde prácu je neschopný... Ako sa s tým chce vysporiadať Smer?
Momentálne máme najvyššiu mieru nezamestnanosti za posledných 10 rokov. Sú to oficiálne údaje štatistického úradu. Už vyššie som spomínal, že šetriť treba aj na miestach, kde sme doteraz nešetrili a prichádzať aj do Európy s témami, ktoré možno nie sú absolútne populárne, ale možno u nás viditeľnejšie ako v Bruseli (Cigáni, obchádzanie predpisov pri prideľovaní podpory, čierna práca,...).
20.02.2012 10:50 - otázka od Ladislav Kuplec
Je možné rázne stopnúť také korupčné praktiky ako v kauze Osrblie, ktorá sa dostala do tesnej blízkosti premiérky a priamo bol v nej zainteresovaný jej poradca? Je vôbec možné stlačiť korupciu? Myslím na desiatky...
Korupcia ako kriminalita sa nedá zničiť absolútne, dá sa len potlačiť a potláčať. Samozrejme k tomu treba kvalitné prostredie a personálne obsadenie orgánov na to určených. V kauze Osrblie som vyčítal neprofesionálnosť vyšetrovateľov a aj ministra vnútra, nakoľko informoval premiérku vopred o pripravovanej akcii, pýtal si od nej dovolenie a následne sa premiérka stretla s vyšetrovateľom, pričom len priemerne inteligentný policajt musí pracovať aj s teóriou, že bez podpisu pani premiérky by nebolo čo ukradnúť. Bolo treba sa pýtať, kto na ňu vyvíjal nátlak, kto loboval za tú akciu a možno by sme sa dozvedeli viac. Normálny policajt však musí pracovať aj s teóriou (aj keď možno s nepravdepodobnou), že ten, kto ten podpis tam dáva, to celé aj riadi. Namiesto toho sme však opäť videli jednu veľkú tlačovku ministra vnútra a premiérky, ako oni bojujú s korupciou. Tak toto nie je cesta.
20.02.2012 10:46 - otázka od Matúš Koreň
Aký je Váš názor na pani premiérku Radičovú?
Na ženu sa neútočí, ale v prípade, že je to politička a premiérka, musí zniesť aj od chlapa trocha kritiky. Dúfam, že po škandalóznom odchode z národnej rady, kde falšovala hlasovanie a neúspechu na poste predsedníčky vlády SR, ju nenapadne uchádzať sa ešte o prezidentský post, nakoľko by jej chýbal do zbierky ešte prúser v Prezidentskom paláci. Ona sa zhodnotila sama tým, že po vymenovaní vlády povedala, že má dobrú loď a skvelú posádku. Keď sa však takáto loď potopí a posádka bola skvelá aj loď dobrá, tak bol zlý kapitán.
20.02.2012 10:44 - otázka od Peter Cirho
Kde Vás možno stretnúť počas kampane, som z Karlovej Vsi..
Práve sme dokončili návštevu všetkých obcí - vidieckych - v rámci Bratislavského kraja a v utorok začíname navštevovať jednotlivé mestské časti Bratislavy. Zajtra budeme v Karlovej Vsi o 16:00 pred Billou a o 18:00 pred Jednotou, v sobotu o 17:00 na Kresánkovej ulici.
20.02.2012 10:42 - otázka od zdenek
dobrý deň p.Glváč , v prípade,že bude Smer vo vláde budete pokračovať v podobnom šafareni ako PPP-projekty, mýto, Tomanovej socialné podniky a podobne ?? ako dlho vám bude trvať zastavenie vyšetrovania GORILY ?? Ďakujem.
Nedomnievam sa, že PPP-projekty sú šafárením. Včera som išiel z Donovalov do Bratislavy a vo veľmi dobrej nálade som obchádzal Zlaté Moravce a Nitru, pretože sa domnievam, že takýchto projektov by malo byť na Slovensku viac. Len človek, ktorý nerozumie danej problematike môže povedať, že predmetný PPP-projekt je šafárenie. Dal som si jeho ekonomiku vysvetliť odborníkmi a dospel som k názoru, že je to jeden z najlepších projektov v danej oblasti, ktorý tu bol (30-ročná údržba zdarma, potom celková rekonštrukcia až následné odovzdanie štátu,...). Predstavitelia našej strany určite nebudú zastavovať vyšetrovanie Gorily, ale ako právnik Vám musím povedať, že zatiaľ sa bavíme len o slohovej práci pár ľudí a aby sme vopred niekoho neodsúdili, musíme mať relevantné dôkazy. Pred voľbami by však pán minister Lipšic mal oznámiť, aké dôkazy zhromaždil.
20.02.2012 10:37 - otázka od Jana
Koho v najvyššej politike si vážite a prečo?
Tak asi myslíte mimo strany Smer-SD, lebo pokiaľ by to mal byť spolustraník, tak tam by bola odpoveď jednoznačná a ľahká. Ale asi prezidenta Gašparoviča, ktorého poznám ešte ako pedagóga z Právnickej fakulty a ako svojho učiteľa.
20.02.2012 10:36 - otázka od Erika Gabrišová
Sledovali ste v parlamente určite vystupovanie poslanca Igora Matoviča. Je to tam naozaj taká sranda ako to podáva on? Podľa mňa takého správanie sa nepatrí do najvyššieho zákonodarného zboru. Ako ste to vnímali? Ďakujem. Erika Gabrišová, Malacky
Nie, nepatrí do parlamentu. Pýtal som sa starších kolegov, či parlament vyzeral vždy tak ako teraz. Odpoveď bola "nie". Aj na druhej strane barikády vždy stáli normálni ľudia. Príchodom Matovičových ľudí na vlne SaS sa zhoršila kultúra v parlamente a neviem si predstaviť, že by priniesli ďalších svojich ľudí do zákonodarného zboru. Nedajbože, že by sa podieľali na výkonnej moci, lebo krásne je vykrikovať a nadávať kolegom, prípadne na bývalú vládu, ale ďaleko ťažšie je prísť s niečím konštruktívnym a s takým, čo je aj reálne uskutočniteľné a sú na to zdroje.
20.02.2012 10:33 - otázka od anna slobodova
dobry den,mozete sa vyjadrit ako by to malo byt podla Vas s dochodcami ,myslim takych co maju nizke docodky ,dakujem
Určite lepšie ako za súčasnej vlády a súčasnej ekonomickej situácie. Niektorí žijú naozaj v zlých ekonomických podmienkach a môžeme ich nazvať pokojne kúzelníkmi, že vyžijú z takých dôchodkov, aké majú. Sme proti teórii pravicových strán, že dátum odchodu do dôchodku by mal byť zároveň dátumom smrti. To je pravicová filozofia dôchodkovej reformy.
20.02.2012 10:31 - otázka od Mária Bednáriková
Smer bude s najväčšou pravdepodobnosťou zostavovať vládu. Pravica, najmä SDKU, straší, že nebudete brať ohľad na ľudí, čo sa mi nezdá logické. Myslíte si, že zvládnete zložitú situáciu, spôsobenú niektorými slabými krajinami Euróspkej únie - najmä Gréckom, bez toho, aby sa ďalej zhoršovala životná úroveň našich ľudí, najmä dôchodcov? Už teraz je to ťažké, žijeme len raz a teraz! Ďakujem za odpoveď! Bednáriková
Domnievam sa, že ľudí na Slovensku by malo skôr strašiť, keď sa pravica dostane znova k moci aj za cenu, že sa pozliepajú ideologicky nezlepitelné subjekty, tak ako to bolo za poslednej vlády Ivety Radičovej. Výsledok tohto zlepenca sú predčasné parlamentné voľby, prípadne všetky personálne nedoriešené problémy (šéf ÚVO, generálny prokurátor, NBÚ, nepodporenie eurovalu SaS,...).
20.02.2012 10:29 - otázka od Andrej Holina
Vražda známeho advokáta Valka je stále neobjasnená.Verejnosť má právo vedieť ako postupuje vyšetrovanie, po 15 mesiacoch ale polícia neposkytla žiadnu rozumnú informáciu. Ako je možné, že páchatelia tak dlho unikajú?
No, tento problém som rozoberal aj ja vo svojom blogu, kde som kládol verejné otázky, prečo sa páni Spišiak a Lipšic chvália svojimi úspechmi, kde podľa nich polícia plní úlohy na 106 % a pritom takáto známa a medializovaná kauza nielen, že nie je došetrená, ale nevieme, či sa vôbec pohla z miesta a či polícia má vôbec nejakého podozrivého. Je zarážajúce, že pán Lipšic s pánom Spišiakom vždy, keď sa niečo udeje, zorganizujú tlačovú besedu, podľa ktorej majú všetko pevne v rukách a už je len otázka času, kedy dolapia páchateľa alebo vyšetria danú vec. Opak je však pravdou, od vraždy právnika Valka, ktorému zhodou okolností robil pán minister Lipšic advokátskeho koncipienta, uplynulo cca 14 mesiacov a nedozvedeli sme sa nič. Pán Lipšic je asi v slepej uličke a čaká, že ho voľby vykúpia z objasnenia tejto kauzy. Domnievam sa, že ešte pred voľbami by mal urobiť odpočet predmetných medializovaných káuz, ako napríklad vražda Valka, kauza Osrblie, prípadne Gorila, aby následne ich nevyšetrenie a prípadne neodsúdenie páchateľov nemohol zvaliť na "Harabinovské súdnictvo" alebo "Trnkovu prokuratúru". Možno sa však spolieha, že to hodí na nového ministra vnútra a on bude zase ten čistý, spravodlivý bojovník s mafiou.
20.02.2012 10:24 - otázka od Miroslav Tileš
Pán Glváč mam otázku na vas preco odmietol leader pan Fico ist do online rozhovoru a co musim setko urobit aby som patril do strany Smer-Sd.nejde my o to byt poslancomNr chcem byt clenom SMER.prosim odpoved
Ja som tu nie ako náhrada za pána Fica. Keď som prijal pozvanie, nevedel som, že bol pôvodne pozvaný on. Netrúfal by som si byť adekvátnou náhradou. V prípade záujmu o členstvo v Smer-SD, kontaktujte regionálnu kanceláriu strany. V prípade, že ste z Bratislavy, môžete kontaktovať priamo krajskú kanceláriu strany na Súmračnej ulici 27.
20.02.2012 10:22 - otázka od Rombo
pan Glvac, povazujete za korektne, ked sa pan Fico odmieta vyjadrit ku kauze Gorila vo vztahu k informaciam o financovani Smeru Pentou a dalsimi stretnutiami pana Fica a Hatara s J. Hascakom, ked inych akterov Gorili za informacie uvedene v prepise atakuje a kritizuje?
Myslím si, že pán Fico sa vyjadril jasne na každej tlačovke k tejto kauze a Smer nikdy nebol financovaný Pentou na rozdiel od iných politických strán. Ani našej strane finančníci z Penty netvorili volebný alebo ekonomický program ako Obyčajným ľuďom Igora Matoviča.
20.02.2012 10:20 - otázka od Pavol Marko
Pán poslanec, dobrý deň, chcem sa Vás touto cestou opýtať, prečo ste mi neodpovedali na moje e-maily z 28.11.2012 a následne ohľadne sťažnosti na Slovenskú informačnú službu ako člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu SIS, kde som požadoval mimo iného aj prizvanie na rokovanie uvedeného výboru,ktorý sa uskutočnil 7.2.2012, aby som vysvetlil protiprávne konanie SIS, ktorá na súd doručila nepravdivé údaje o mojej osobe. Na jednej strane sa uchádzate o dôveru u voličov a keď ste požiadaný o pomoc pri konkrétnej veci, svojho potencionálneho voliča jednoducho odignorujete. Nedali ste si ani toľko námahy, aby ste čo i len zdvorilostne odpovedali, čím som si urobil obraz o Vás a ďalších členoch výboru, ktorí sa podobne ako Vy, neunúvali reagovať na moje e-maily. Vy občanov potrebujete len na to, aby ste sa s ich pomocou dostali do parlamentu? Keď Vás človek počúva v TV debatách a pod. tak to vyzerá tak, že všetko vyriešite, ale nehnevajte sa, aj v tomto mojom prípade sa len a len zametá pod koberec. Najhoršie na tom je to, že odmietnete vypočuť občana,ktorému by ste mali poskytnúť ochranu pred protiprávnym konaním štátneho orgánu, ktorý kontrolujete. Koho záujmy vlastne v parlamente hájite? S pozdravom Ing. Pavol Marko 0902243891
Váš podnet bol riešený na poslednej schôdzi výboru v súlade so zákonom a dostanete písomné vyrozumenie. V prípade akýchkoľvek ďalších nejasností, problémov ma kontaktujte na oficiálnej poslaneckej adrese.
20.02.2012 10:19 - otázka od jano
Z coho postavil hotel v rakuskych Alpach ...ci len z provizií a o 1200 az 3500% predrazenych zakazkach na BSK kde mu Lajosova odvadzala 10% z kazdej faktury na drevo ....kde okna na SOŠ Hlinickej v hodnote 32.000 EUR boli vymenene za 416.000,-EUR .....a takych zakaziek bolo na BSK pod vedenim jeho milenky Lajosovej u ktorej koli Glvacovi museli vybudovat v kancelarií sprchu ....to je ta spravna otazka pre pana Glvaca.... a firma SANEX ktora rekonstruovala gymnazium na Grosslingovej ulici a povodna zmluva bola na 40 mil. korun a skoncila vdaka dodatkom na sume 24 milionov EUR !!!! a majitel firmy SANEX musel vopred za kazdy dodatok platit 30% zo sumy dodatku na drevo aj za prace nevykonane do ruk pana Glvaca a jeho milenky Lajosovej .....
Nevlastním hotel v Alpách a na BSK som nikdy s pani Lajošovou nepracoval.
20.02.2012 10:17 - otázka od clipperko
Pan Glvac. poradte mi. Manzelka ma podvadza a moj syn sa oblieka do damskeho pradla.co mam robit ? Vsetci hovoria ze mam volit smer ze Fico vsetko vyriesi. Aky mate nazor ?
Dobre Vám radia, veď ľudia si zaslúžia istoty.
20.02.2012 10:16 - otázka od Red Eagle
Ahoj Mato :))) Budem ti tykat !!! ved aj panu bohu tykam tak budem aj tebe :)) Chcem sa ta opytat... Je podla teba normalne ze kazdy druhy policajt na SK bere uplatky kseftuje a nie je ani dusevne ani inteligencne sposobily na to aby vykonaval funkciu aku vykonava ?? Ved poznam policajtov hlavne v Leviciach a Novych Zamkoch na ktorych je vidiet ze su debili uz na prvy pohlad ani hubu nemusia otvorit :)) A druha otazka co chces robit z hospodarstvom ? Ved je vsetko predane rozkradnute :))
Ahoj :) No tak asi to nie je normálne, ale v prípade, že sa v tvojom okolí takíto nachádzajú, tak máme na to orgány a prostriedky, ako sa s nimi vysporiadať. Nerobím si však ilúzie, že je to jednoduché a že sa to niekedy aj tomu oznamovateľovi nevráti. Ale keď budeme všetci mlčať, tak nikdy s tým nič neurobíme (Inšpekcia ministerstva vnútra).
20.02.2012 10:14 - otázka od Trdlo
Pan Glvac. Chcem sa vas opytat ako bude strana Smer po volbach riesit postavenie a prava mensin na Slovensku. Ja konkretne som homosexual a netesi ma ze som kvoli svojej orientacii diskriminovany ako aj kvoli farbe pleti pretoze som rom.Zamestnavatelia su voci mne zaujati.Ako budete riesit mensiny ?
Menšiny majú v našej spoločnosti podľa mňa nadštandardné práva a ja sa ani vo svojom okolí nestretávam s ich diskrimináciou. Mám veľa priateľov inej národnosti a myslím si, že ich práva na Slovensku sú plnohodnotné.
20.02.2012 10:13 - otázka od DJEFFO
Dobry den pan Glvac. Som invalidny dochodca z Humenneho som velky fanusik pana Fica.Budem volit smer aj cela moja rodina. Chcem sa vas opytat.Co planujete v strane smer urobit pre dochodcov pocas dalsich 4 rokov ? Som hospitalizovany v zariadeni v Hronovciach a nie som spokojny s opaterou akej sa mi tu sostava.dakujem za odpoved.
Domnievam sa, že táto otázka je skôr určená pre našich odborníkov na sociálne veci (Tomanová, Muňko, Ondruš,...), ale myslím si, že vo všetkom dobrom, ktoré bývalá Ficova vláda v rokoch 2006 - 2010 v oblasti sociálnych vecí urobila, budeme pokračovať a v rámci obmedzených finančných možností štátu rozširovať aj predmetné dávky osobám so zníženou pracovnou schopnosťou a invalidov. Naozaj nie som ale odborník v tejto oblasti.
20.02.2012 10:11 - otázka od milada
Máte iskru v očiach a či už niekomu patrí. Ja by som sa tak rada vydala. Ste voľný? Ak hej mail máte, počkám si na Vás Martinko. Čítala som v novinách, že vy vraj chcete šetriť na peniazoch určených na Rómov, a to akože ako? Čo urobíte na základe kauzy Gorila, aby sa v politike toľko nekradlo? dik a moja ponuka plati fesacik(-:
Zdravím vás. Ďakujem za poklonu. Keďže v momentálnej situácii celá Európa hľadá zdroje a spôsoby, ako a kde šetriť, myslím si, že množstvo peňazí vynakladaných na riešenie rómskej problematiky, je vynakladaných neefektívne. Navštívil som v poslednej dobe niekoľkokrát obec Plavecký Štvrtok, kde je postavených množstvo nelegálnych rodinných domov, ktoré keby takýmto spôsobom postavil obyčajný človek - neróm, tak by sa k nemu tak zhovievavo nepristupovalo. V prvom rade sa musí kauza Gorila potvrdiť, lebo zatiaľ je to analytická slohová práca z údajne počutých rozhovorov. V prípade, že sa nájde prepis oficiálnych rozhovorov a audio, potom sa dá vo veci konať a nielen o nej rozprávať.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu