Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Alena Dušatková z 99% bola online: Dzurinda a Mikloš sú hlavné Gorily z SDKÚ!

Alena Dušatková Zobraziť galériu (2)
Alena Dušatková

BRATISLAVA – Dnešným dňom spúšťame na Topkách informačný servis k blížiacim sa voľbám. Postupne vám prinesieme články o kampani politických strán a ich výjazdoch. Už dnes máte možnosť prispieť vlastnými fotkami, videami či postrehmi. Až do volieb môžete klásť otázky jednotlivým predsedom politických strán v rámci online rozhovorov. Ponúkame vám ten prvý.

Masívna bilbordová a reklamná kampaň dostala do povedomia verejnosti hnutie 99%, ktoré až donedávna nikto nepoznal. Vo svojej kampani ostro kritizuje politiku, ktorá sa na Slovensku robí ostatných 20 rokov. Aké sú politické vízie hnutia do budúcnosti? Čo chce v krajine dosiahnuť a akým spôsobom chce splniť predvolebné sľuby?

Na vaše otázky v utorok (17. januára 2012) od 10:00 odpovedala Alena Dušatková, ktorá stojí na čele kandidátky 99% - občiansky hlas.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

17.01.2012 11:06 - otázka od milan
ja k volbam pojdem len vas naozaj ako stranu neviem zaradit.isto viem že zo starov garniturov to nejde pr.Slota,Fico,DZurinda Mikloš.Ale viem aj ked som slovák ako repa že madarov si pohnevat nemožme kvoli EU čo vi na to a prečo by som mal volit vás a nie Matoviča alebo Sulika.Ste za uniu lebo ja som
Slovensko musí ostať súčasťo jadra Európskej únie. Voľte podľa svojho svedomia, no hlavne príďte voliť a nenechajte za seba rozhodovať iných! Keďže náš čas vypršal, chcem sa všetkým poďakovať za živú diskusiu. Nevzdávajte to a príďte voliť! Pekný deň všetkým a veľa osobných úspechov :))
17.01.2012 11:03 - otázka od agata
Dobry den,,,chcem vediet ako by ste chcely dosiahnut to ze zeny budu dostavat taku istu mzdu ako muzy za tu istu vykonanu pracu,??pracujem vo firme kde to neni vobec pravda,,,a preco si myslite ze vasa strana je ta NAJ ked hrable vzdy hrabu iba k sebe a ne od seba,,kazdy kdo sa dostane k velkym peniazom zabuda na chudobu,,,som prave na materskej a je to strasna bieda vyzit z tej almuzny,,take nieco by ste mali urobit pre mamicky aby sa hned nehrnuly do prace ale venovali sa detom a pokracovatelom tohoto statu,,dakujem,,
Potrebujeme lepšie zákony, aby ženy dostávali za tú istú prácu rovnakú mzdu ako muži. Existujúce zákony v tejto oblasti sa obchádzajú, a preto musíme prijať nové, lepšie. Každý z našich kandidátov má za sebou silný osobný príbeh. Odolali pokušeniu zobrať do rúk hrable, ktoré hrabú iba k sebe. Nenechali sa kúpiť. Sama mám dcéru na materskej dovolenke. Viem, o čom hovoríte. Matky, ktoré vychovávajú deti, robia pre túto krajinu veľa dobrého a zaslúžia si dôstojnejšie ocenenie.
17.01.2012 10:59 - otázka od Pavol Bugáň
Dobrý deň p. Dušatková. Chcem sa opýtať ako si predstavujete zlepšenie situácie obyčajných ludí na Slovensku, za ktorých sa vydávate. Odkial na to chete zobrať peniaze ? A dalšia otázka. Kto Vám financuje Vašu kampať ktorá istotne stála nemalé milióny. Nie je to práve to 1% ľudí ? Či mi chcete povedať, že na tie všetky reklamy v TV, v tlači a na bilboardy sa poskladali tváre ktoré nám ukazujete vrátane Vašej ? Ďakujem
Na mnohé vaše otázky som už odpovedala vyššie. Avšak rozdiel medzi 99% a jedným percentom vyvolencom nie je o bohatých a chudobných. Ide o to, že jedno percento vyvolencov, ktorých nikto nevolil, ovláda našich politikov a tí zase skáču, ako oni pískajú.
17.01.2012 10:58 - otázka od Tibor
Tento štát nemá peniaze! Ako to chcete všetko financovať - zvýšenie minimálnej mzdy, lepšie zdravotníctvo atd ?
Keby sa nekradlo, odrazu by bolo peňazí na všetko potrebné. To by sme tu však nemohli mať gorily v politike. Ak sa našli za 24 hodín miliardy na euroval, musia sa nájsť peniaze aj na zdravotníctvo, minimálne mzdy, nové pracovné miesta a podobne.
17.01.2012 10:56 - otázka od robo
Ste za trestnopravnu a majetkovu zodpovednost politikov pri umyselnom alebo aj "neumyselnom" (umysel je skoro nedokazatelny) poskodeni statu (verejne zakazky, privatizacie...)a to aj spetne?
Už teraz existujú paragrafy, ktoré umožňujú trestať politikov. No doteraz nikoho nezatvorili. Súhlasím s vami, že toto sa musí zmeniť. Každý musí niesť zodpovednosť za svoje činy - politici obzvlášť.
17.01.2012 10:55 - otázka od Imrich
Dane naše obľúbené ? Čo na to 99 % ?
Rovná daň nie je spravodlivá. Ľudia s nízkymii príjmami by mali platiť nižšie dane, pretože väčšinu svojich príjmov minú na základné životné potreby a neraz im ich plat nestačí ani na to. Preto by mali najbohatší platiť dane vyššie.
17.01.2012 10:53 - otázka od Vladim
Videli sme ako funguje pani Radičová, ako žena v politike. Nebude aj Vám chýbať ráznosť ?
Mňa v prvom rade nezradia moji spolupracovníci tak, ako to urobili jej spolustraníci Dzurinda a Mikloš - dve hlavné gorily tejto strany. Som dosť silná, odolala som tlakom ministra Mikolaja, ktorý chcel rozkrádať eurofondy a ja som sa mu nekompromisne postavila. Jeho ľudia ma vydierali, ale ja som sa nedala. Čiže ráznosť mi rozhodne nechýba.
17.01.2012 10:51 - otázka od Janka
Vidíte rozdiel medzi prístupom mužov a žien k politike ?
Už som o tom hovorila. Samozrejme. Naši muži v politike sklamali, lebo sa správajú egoisticke, nezdopovedne a politika sa kvôli nim stala agresívna a primitívna. Ženy prejavili viac zodpovednosti, vedia priniesť praktické a účinné riešenia. Prejavili viac zdravého rozumu.
17.01.2012 10:49 - otázka od Zdenko
Je aj podľa vás vyľudňovanie regiónov problém ?
Samozrejme. Naši občania predsa musia mať prácu doma, aby si tu aj mohli zakladať rodiny. Štát musí investovať do regiónov, nielen do Bratislavy a okolia. A podpora štátu musí plynúť aj slovenským podnikateľom, nie ázijským firmám, ktoré tu neplatia dane.
17.01.2012 10:48 - otázka od Agnesa
Ako to že ľudia na Slovensku musia stále si uťahovať opasky a stále nie je lepšie?
99% ľudí si musí uťahovať opasky, aby mali jedno percento vyvolencov z čoho kradnúť. Na Slovensku bude lepšie, len sa musí prestať kradnúť. Len z kauzy Gorila vyplynulo, že ukradli viac ako 24 miliónov eur - čo je viac ako 750 miliónov korún. A to je len špička ľadovca.
17.01.2012 10:46 - otázka od Anton
Minimálna mzda je neuveriteľne minimálna. Existuje jednoduché riešenie?
Keby sa na tom pracovalao 22 rokov, nebola by taká nízka. Prioritou je spravodlivejší daňový a odvodový systém. Bohtaší by predsa mali platiť viac, pretože si zo spoločnosti aj viac berú. Aj toto je jeden z nástrojov, ako tento problém riešiť.
17.01.2012 10:45 - otázka od Katka
Slovensko prichádza o mladých a schopných, ktorí odchádzajú do zahraničia. Čo s tým?
Aj z mojej rodiny z 10 mladých ľudí pracuje 8 v zahraničí. Tiež ma to poriadne štve. To najcennejšie, čo Slovensko má, sú naší ľudia. Toto sa musí zmeniť. Musíme vytvoriť podmienky, aby mali prácu doma a mohli sa vrátiť na Slovensko.
17.01.2012 10:43 - otázka od Ondrej
Nie je politika skôr mužská záležitosť ?
Žiaľ je a musíme to zmeniť. Tým nehovorím, že muži nepatria do politiky. Odísť musia tí, ktorí majú neskrotné a neustále sa rozpínajúce ego.
17.01.2012 10:43 - otázka od Ivana
Prečo ide žena do politiky, keď sa to považuje skôr za mužský "šport" ?
Ako som už povedala, politika je surová preto, lebo sú v nej tí nesprávni muži. Ženy dokážu prejaviť viac zodpovednosti v politike. Dokázala to aj premiérka Radičová, keď hlasovala za hlasovanie pani Bubeníkovej. Teraz by mala poslať preč Mikloša. Keď v politike zlyhali muži, je čas, aby do nej nastúpili ženy.
17.01.2012 10:41 - otázka od Miroslav
Dobrý deň p. Dušatková. Opýtam sa vás čisto hypoteticky - keby ste naozaj uspeli vo voľbách a dostali sa do parlamentu, kde by ste zohnali ľudí dostatočne fundovaných na obsadenie krajských resp. okresných rezortných postov, keďže vaša strana má zatiaľ chabú členskú základňu?
Spolupracuje s nami veľa odborníkov. Ale nie takých odborníkov, ktorí 22 rokov viedli túto krajinu a pozrite sa, ako sme dopadli. My v prvom rade nehovoríme o korytách, ale o prioritách. A ešte čosi: my nechceme pretláčať politických nominantov, ale skutočných odborníkov.
17.01.2012 10:39 - otázka od Ján Horský
Pani Dušatková, držím Vám palce, ste žena, ktorá môže zmeniť pohľad na slovenskú politiku a ženy v nej. Prosím, spolu z 99%, vyžeňte ich odtiaľ!
Ďakujem vám za podporu. Cením si to. Nebijím sa ich. Poďte, vyženieme ich spolu. Slovensko patrí 99% ľuďom, nie tomu jednému percentu skorumpovaných vyvolencov.
17.01.2012 10:38 - otázka od Kamil
Aký je rozdiel medzi mužami a ženami v politike?
Muži v politke veci zámerne komplikujú, aby sa zdalo, že iba oni to vedia. Muž, ktorý je skutočný chlap, si nepotrebuje takto nič dokazovať. Ženy vedia priniesť do politiky správne a priamočiare riešenia. Viete, na Slovensku môže byť aj dobre, len sa musí prestať kradnúť a muži musia prestať veci komplikovať.
17.01.2012 10:36 - otázka od Evka
Pani Dušatková, čo považuje hnutie 99%-občianský hlas za hlavné priority v tejto dobe na Slovensku a na Východnom Slovensku zvlášť. Ďakujem. Evka, Zemplín
Milá Evka, ako som už povedala: práca, mzdy, zdravotníctvo, rovnosť platov žien a mužov, odtsránenie korupcie z verejného života. Sama som z východného Slovenska. Mám tam celú rodinu a viem, ako sa tam ťažko žije. Ľudia z tých biednych príjmov dokážu zázraky celé roky. To oni by si zaslúžili Nobelovu cenu za ekonomiku. Nastala nová vlna vysťahovalectva za prácou, ktorá rozbíja rodiny a vyháňa mladých ľudí do zahraničia. Toto musí skončiť. Naši ľudia musia mať prácu na Slovensku.
17.01.2012 10:34 - otázka od JANO
Prečo bývalí vojaci - dôchodcovia stále zaberajú miesta v štátnej správe i v školstve??? Majú veľké dôchodky, dokážu všetky práce aj mimo vzdelania a stačí im aj minimálna mzda, zaberajú miesta mladým vzdelaným ľuďom, prečo nejdú do súkromnej sféry, dokonca niektrí bývalí vojaci ostali na tom istom mieste, v tej istej kancelárii, ale pritom si pomohli, veď berú plat - ni e malý a ešte aj výsluhový dôchodok - áno sú to pracovníci Akadémie ozbrojených síl, L.Mikuláš, ale aj pracovníci ministerstva OS Blava. UROBTE s tým poriadok!!!! PROSÍM!!!!
Súhlasím, aj v tomto je potrebné urobiť nejaký spravodivlý poriadok.
17.01.2012 10:33 - otázka od Klerik
ste v prípade úspechu vo voľbách a potreby vytvorenia koalície ochotní spolupracovať s Róbertom Ficom?
Ako som už povedala, našim partnerom je v prvom rade občan. Otázky o povolebných koalíciách zaujímajú najmä novinárov a všelijakých analytikov. Nás zaujíma, či sa konečne po voľbách začne pracovať na prioritách pre 99% občanov.
17.01.2012 10:31 - otázka od Jan Kukula
Konečne sa to stalo,treba zvhnut vladu a nastolit režim na rovnakych vahach--a nie len vlada ,ktora podporuje zaujmi velko podnikatelov. Som z horehronia obec Zavadka n/hr Tu mate aj vela stupencov S pozdravom Kukuľa
My nie sme revolucionári ani trockisti, ale hovoríme, že po 22 rokoch musia z politiky odísť gorily, ktoré rozkradli tento štát, pričom ľudia musia žiť z veľmi biednych platov. Pozdravujem všetkých našich stúpencov v Závadke nad Hronom!!! :)
17.01.2012 10:29 - otázka od Janka
Pred voľbami zvykne bývať zvykom, že politické subjekty na svoje kandidátky verbujú mediálne známe osobnosti a inak tomu nie ja ani tento rok. Aké známe tváre zo slovenského showbiznisu budeme mať možnosť vidieť na kandidátke vašej strany?
Nie sme stranou celebrít, ale občanov.
17.01.2012 10:29 - otázka od imrich
dobry den, volby sa blizia preto by ma zaujimalo ci vasa strana bude pre potencialnych volicov robit tradicne predvolebne akcie ako je podavanie gulasu, pecenych klobas, piva ci palenky gratis... ak ano, tak napiste kedy a kde, vopred sa tesim, dakujem
Žiadne guláše ani opijáše a ani iné ohlupovanie občanov nepodporujem :) Zaujímame sa o priority občanov a o nich s nimu budeme hovoriť.
17.01.2012 10:28 - otázka od Miro
Pani Dušatková chcel by som sa vás spýtať prečo zneužívate slogan 99 % , keď svojou bombastickou reklamou všade určite tá vaša skupina medzi ních nepatrí . Mohli by ste prezradiť aký mecenáši za vami stoja , vďaka za féroví postoj .
99% je symbolom toho, že túto krajinu ovládajú skorupovaní politici a jedno percento vyvolencov, ktorých síce nikto nevolil, ale oni aj tak riadia krajinu bez ohľadu na to, ako dopadli voľby. O spôsobe financovania našej informačnej kamapne sme už odpovedali v predchádzajúcich otázkach :)
17.01.2012 10:27 - otázka od STJOPA
DOBRY DEN. Pani Alena prepacte ze Vas otravim otazkou uplne mimo. Velmi mi niekoho pripominate,nebyvali ste kedysi na Vysokej ulici 65 ? Ak ano tak sme boli susedia,byvali sme presne oproti. Dakujem za odpoved. s pozdravom Š.Zima
Pozdravujem vás, no žiaľ, musím vás sklamať :) Bývala som v Petržalke a posledných 15 rokov žijem na Dlhých Dieloch v Bratislave. Ak sa niekedy stretneme, rada sa s vami pozhováram :)
17.01.2012 10:26 - otázka od Jozef
Ako planujete riesit romsku problematiku, demograficku krivku a nezamestnanost na slovensku?
Prioritou 99% je adresný sociálny systém. Nezamestnanosť sa dá riešiť iba investíciami štátu do všetkých regiónov Slovenska a podporou slovenských podnikateľov, nie ázijských výpalníkov.
17.01.2012 10:24 - otázka od eduard
Financovanie vašej kampane je skutočne exkluzívne. Má Ivan Weiss rodinné väzby na osoby zo zbrojárskych kruhov ?
Viem len toľko, že rodina Ivana Weissa dáva na východnom Slovensku prácu stovkám ľudí.
17.01.2012 10:24 - otázka od Patrik Hofman
nemyslíte si, že vyššia minimálna mzda by mala opačný efekt ako je zvýšenie zamestnanosti a životnej kvality ľudí? Prečo klamete a zavádzate ľudí, keď tvrdíte, že Slovenská republika požičala Grécku peniaze, keď to nie je pravda a jediné krajiny ktorým sme poskytli záruky na pôžičky (NIE PôžIčKY !) sú Írsko a Portugalsko? V čom sú podľa Vás ženy nedocenené na trhu práce? Veľmi som zvedavý na Vaše odpovede a dúfam, že aj napriek nie najpríjemnejším otázkam sa odhodláte na odpoveď ďakujem
My len hovoríme, že za 24 hodín politici schválili euroval bez toho, aby za 22 rokov zvýšili minimálnu mzdu na úroveň, ktorá ľuďom zabezpečí dôstojný život.
17.01.2012 10:23 - otázka od Marek
Dobrý deň. Chcem sa spýtať prečo na Vašej webovej stránke 99% nie je žiadna možnosť pridať dotaz či klásť otázky?
Myslím si, že prostredníctvom našej stránky sa dá dobre komunikovať. Sú tam predsa uvedené kontakty. S našimi sympatizantmi sme vo veľmi čulom styku.
17.01.2012 10:22 - otázka od Miro
Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, koľko mesiacov by som musel ja alebo iný obyčajný človek pracovať - kým by som si mohol zaplatiť jeden 30s spot v prime time televízie Markíza. Ďakujem
99% má kampaň, o ktorej je v slovenskej histórii prvýkrát úplne jasné, kto ju financuje. A tiež sme už jasne povedali, prečo považujeme za dôležité hovoriť o témach, ktoré sú predmetom tejto kampane. Vy si nemyslíte, že je dôležité, aby sa zvýšila kvalita života ľudí napríklad na východnom Slovensku?
17.01.2012 10:20 - otázka od Rudo
Dobrý deň. Chcem sa spýtať či strana 99% nedisponuje aj dákym duchaplným či hodnotným programom s ktorým by dokázala osloviť voličov. Nakoľko v médiach dookola opakujete len tie isté jednoduché nič neriešiace vyjadrenia.
O našich prioritách hovoríme už tretí mesiac. Tento týždeň predstavíme náš program. Myslíme si, že je duchaplné a najmä veľmi dôležité hovoriť o minimálnej a reálnej mzde, o práci pre ľudí a o dostupnej zdravotnej starostlivosti pre všetkých. Už viac nemôžeme byť ticho.
17.01.2012 10:18 - otázka od Marek
Míla pani Dušátková chcem sa vás spýtať že či si ozaj myslíte, že 99% občanov SR má také obrovské financie ako vaši mecenáši ktorí financujú vašu mega kampaň a ktorí sa aj nachádzajú na kandidátke 99%. Tiež chcem poukázať na to že nie každý je taký naivný aby nevedel, že keď niekto vrazí také tisíce EUR do kampane, tak tieto financie potom vo vláde nebude chcieť niekoľko násobne od štátu vycicať nazad.
Predstavte si, že na Slovensku žijú aj takí ľudia, ktorí si uvedomujú, že je potrebné zmeniť priority politikov a že bohatstvo nemá veľkú cenu, keď sa budete musieť ukrývyť za trojmetrovým múrom a posielať deti do školy s ochrankou. Tomu sa hovorí správne pochopený vlatsný záujem. Ľudia, ktorí financujú našu informačnú kampaň, chcú, aby štát fungoval pre všetkých, a nielen pre jedno percento vyvolencov, ktorí nám ukradli našu krajinu.
17.01.2012 10:15 - otázka od Denisa
Čo by Vás potešilo viac? Odobrať viac hlasov Smeru alebo SDKÚ? Vďaka za odpoveď.
Našim prvoradým partnerom sú občania. My sa nezaoberáme prehnitými stranami, ktoré vedú gorily. Našou prioritou je prinášať politiku, ktorá funguje pre 99% občanov.
17.01.2012 10:13 - otázka od Marek
Chcem sa spytat ako mozete aj vy byt 99%, povedzte pravdu kam patrite vy alebo lepsie povedane pre koho pracujete a klamete ludi? Keby ste boli 99% tak si nedovolite taku reklamnu kampan aku mate pri tom ze vysledky prieskumov ukazuju ze dostat sa do parlamentu pre vas bude viac nez narocne. 99 % ludi sa na vas len diva ako ich klamete nic viac, vieme ze tie sluby su nerealne co slubujete (minimalna mzda...) podla vyhlaseni 99% ju chcete zdvojnasobit, mate aspon predpoklad ake tisice ludi by stratili pracu?
Naša informačná kampaň je dôležitá preto, aby sme ľuďom povedali, že politici majú už 22 rokov zlé priority. Nevenujú sa práci pre ľudí, nevenujú sa rastu minimálnej a reálnej mzdy, neriešia problémy v zdravotníctve. Zdá sa vám, že o tomto sa nemá hovoriť? Opakujem, my sme zverejnili kto financuje našu informačnú kampa a tí ľudia jasne povedali, o čo im ide: Ide im o štát, ktorý bude fungovať pre všetkých, no najmä pre 99% ľudí, a nie pre jedno percento vyvolencov.
17.01.2012 10:10 - otázka od Harman
Gorila. Dokážete všetkých namočených z ľavice či pravice postaviť pred súd. Budú politické "špičky" konečne niesť aj trestnoprávnu zodpovednosť ? Kto financuje Vašu kampaň a čo bude v prípade úspechu vo voľbách požadovať ako kompenzáciu. Poznáte človeka , ktorý išiel do politiky z nezištných dôvodov a skôr či neskôr sa z neho nestala " gorila" alebo aspoň "opica"? Lebo ja nie !!! s Pozdravom
Gorila ukázala, že súčasná generácia politikov musí odísť. Politici, čo sú tu už 20 rokov, si sprivatizovali štát - pravica aj ľavica. Nie sme prokurátori ani sudcovia, ale urobíme všetko pre to, aby bola kauza Gorila riadne a do všetkých dôsledkov vyšetrená. My sme boli jedním, ktro dopredu a transparentne zverejnil spôsob financovania našej informačnej kampane a kto za týmto financovaním stojí. Máte však v pravdu, v súčasnej politike sú prevžane gorily a je čas poslať ich tak, kam patria.
17.01.2012 10:06 - otázka od Alino
Dobry den, chcem sa Vas spytat ako chcete riesit socialnu politiku. Ked asocial dostane vasci dochodok (nic neodviedol do statnej kasy za cely zivot, alebo len minimum), ako clovek, ktory pracoval cely zivot(pravdepodobne minimalna mzda). Zda sa Vam to normalne? Alebo ak niekto rodi svoje deti, len za ucelom ziskania financii. Dakujem za odpoved.
Najdôležitejšie je dať ľuďom prácu a vytvárať nové pracovné príležitosti. A to nielen v Bratislave, ale vo všetkých regiónoch Slovenska. Každý, kto chce pracovať, nech má prácu.
17.01.2012 10:04 - otázka od Matko
Preco uz neslubujete zvysenie minimalnej mzdy aspon na 600 evro ako ste slubovali na zaciatku kampane?
Dobrý deň, volám sa Alena Dušatková a som jednotka na kandidátnej listine 99% - občiansky hlas. Pozdravujem všetkých diskutujúcich a teším sa na diskusiu s vami. Ospravedlňujem sa, ak nestihnem zodpovedať na všetky vaše otázky. Od začiatku sme hovorili, že politici majú 22 zlé priority. Ak by mali správne priority, naša minimálna mzda by už dávno bola vyššia ako 327 eur. Pozrite sa napríklad do Slovinska - tam je minimálna mzda 748 eur a jedna z nachudobnejších krajín EÚ Portugalsko má okolo 580 eur minimálnu mzdu.
17.01.2012 10:02 - otázka od Lucia
Môžu ženy byť rovnako úspešné političky ako muži ?
ženy môžu byť dokonca úspešnejšie političky ako muži. Doteraz nás viedli politici muži a doteraz znášame zlé dôsledky. Slovenská politika je doménou mužou, preto je často surová, bezohľadná a nekultúrna. Ženy vedia priniesť do politiky novú kultúru a správne riešenia.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu