Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fraška okolo koberca: Maďarsko dráždi EÚ

Maďarský koberec
Maďarský koberec

BRUSEL/BUDAPEŠŤ - Corpus delicti má 200 metrov štvorcových. Maďarský koberec veselých farieb v bruselskom sídle Rady EÚ provokuje partnerov v únii.

Je to umenie alebo nacionalizmus? Tam, kde sa inokedy ministri a šéfovia vlád ponáhľajú po červených kobercoch k dôležitým poradám, vyvoláva teraz historický koberec umiestnený ako dekorácia v obrovskej vstupnej hale potriasanie hlavami. Maďarská pravicovo-konzervatívna vláda premiéra Viktora Orbána sa musí opäť brániť výčitkám, napísala agentúra DPA.

Necelé dva týždne po začiatku svojho šesťmesačného predsedníctva v EÚ Maďarsko zase raz šliape na diplomatické kurie oko. Onen umelecký predmet má totiž vo svojom strede aj historickú mapu Maďarska z roku 1848. Vtedy bola habsburská ríša oveľa väčšia ako dnešné Maďarsko - vrátane jeho terajších partnerov z EÚ Rakúska a Slovenska.

"Maďarská kultúrna história votkaná v koberci," tak propaguje svoj dekoratívny predmet Budapešť. Európski poslanci v ňom ale vidia skôr nočnú moru maďarského velikášstva. "Potrebujeme silnú, jednotnú Európu a nie prepad späť do nacionalizmu," hovorí rakúska europoslankyňa Ulrike Lunaceková (Zelení).

Rumunský poslanec poukázal na to, že skoršie hranice už neexistujú. V stredu bude maďarský premiér a mocenský politik Viktor Orbán hosťom v Európskom parlamente. "To bude hádka," predpovedá Lunaceková. Eurodiplomati však varujú pred unáhleným súdmi. Zatiaľ je debata búrkou v pohári vody.

V Berlíne, Viedni a v Bratislave však v piatok vládlo nápadné ticho. "Chceme najskôr Maďarsku umožniť začať s prácou," hovorí istý eurodiplomat. Jasné je jedno: trpezlivosť únijných partnerov Maďarska je napätá, súdnosť budapeštianskej diplomacie je spochybňovaná. Nejde predsa o prvý prípad. Najprv vydalo Maďarsko zákon, ktorý dáva náhubok médiám a podriaďuje ich vplyvu vládnucej pravicovo-konzervatívnej Orbánovej strany. Potom ohlásilo špeciálne firemné dane, ktoré postihujú predovšetkým zahraničné koncerny. Na medzinárodnej scéne vyvolali veľké pobúrenie, predseda EK José Barroso osobne vyzval maďarského premiéra k náprave. A teraz zas koberec. 

Celá inštalácia prišla Maďarsko na 160-tisíc eur. Hovorca maďarského predsedníctva Márton Hajdú sa snaží minimalizovať škody: "Koberec zobrazuje rad kultúrnych a historických symbolov".

Mrzuté je, že už zase vyvoláva rozruch ešte čerstvý člen EÚ z východnej Európy. Maďarsko nadväzuje na Česko, ktoré vyvolalo škandál začiatkom roka 2009. Česi nechali umelca Davida Černého zhotoviť inštaláciu, ktorá mala byť asi satirou na predsudky voči členským štátom EÚ: Bulharsko bolo predstavené ako krajina tureckých záchodov, Francúzsko uzatvorené kvôli "štrajku" a Nemecko pokryté sieťou diaľnic, ktorých prepletenie pripomínalo hákový kríž. 

Nič podobného nepovažujú Maďari za potrebné: "Stojíme za tým kobercom a informujeme o tom," povedal hovorca Hajdú. Jedine umelecký riaditeľ maďarskej kultúrnej prezentácie v Bruseli Robert Lengyel vyjadril poľutovanie: "Nechceli sme zraniť city žiadneho národa."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu