Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šesť členov EÚ chce zákaz popierania zločinov komunizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Šesť postkomunistických krajín EÚ vyzvalo v utorok Európsku komisiu, aby v rámci únie zaviedla zákaz popierania zločinov bývalých komunistických režimov.

Ministri zahraničia Českej republiky, Bulharska, Rumunska, Maďarska, Litvy a Lotyšska napísali v liste komisárke EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingovej, že popieranie a hrubé bagatelizovanie zločinov totalitných režimov by mali byť trestné bez ohľadu na režim, ktorý ich spáchal. "Princíp spravodlivosti by mal zabezpečiť rovnaké zaobchádzania s obeťami každého totalitného režimu," píše sa v liste.

Popieranie holokaustu je trestné v mnohých krajinách EÚ, spomínaných šesť krajín však chce, aby sa podobná legislatíva týkala nielen nacistického Nemecka ale aj krajín bývalého Sovietskeho zväzu a jeho socialistických satelitov. "Popieranie každého medzinárodného zločinu by sa malo hodnotiť podľa rovnakých štandardov," uvádzajú ministri v liste, ktorý inicioval litovský minister zahraničia Audronius Azubalis. "Každý pozná zločiny nacizmu, no len časť Európy si uvedomuje zločiny komunizmu," povedal. Azubalis nepredpokladá skoré prijatie celoeurópskeho zákazu popierania zločinov komunizmu, listom však chce na tieto zločiny poukázať. V Litve je trestné popieranie zločinov nacizmu aj komunizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu