Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Uznali zázrak Jána Pavla II., bude blahorečený

Ján Pavol II.
Ján Pavol II.

VATIKÁN - Bývalý pápež Ján Pavol II. bude blahorečený tento rok 1. mája. Jeho nástupca na čele katolíckej cirkvi Benedikt XVI dnes podpísal dekrét, ktorým je oficiálne uznaný zázrak, ktorý prisúdili jeho predchodcovi. Oznámil to dnes Vatikán.

Blahorečenie je predstupňom ku svätorečeniu. Veľkú radosť vyvolala správa predovšetkým v Poľsku, rodnej krajine zosnulého pápeža.

Beatifikácia Jána Pavla II. sa uskutoční v rekordne krátkom čase po jeho smrti. Túto nebývalú rýchlosť vysvetlil Vatikán tým, že "Ján Pavol II. sa už za svojho života, vo svojej smrti i po nej tešil povesti ako svätý". Obvykle sa proces blahoslavenia začína zhruba päť rokov po smrti. Pravidlo prvýkrát porušil sám Ján Pavol II., keď urýchlil proces blahorečenia Matky Terezy, ktorá zomrela v roku 1997 a blahorečená bola v roku 2003.

V stredu vatikánska Kongregácia pre otázky svätorečenia uznala zázrak, ktorý minulý týždeň vyhlásila za preukázaný lekárska komisia. Uznanie zázraku je pre blahorečenie zosnulého populárneho pápeža nevyhnutné. Ako zázrak potvrdili uzdravenie francúzskej rádovej sestry Marie Simon-Pierre, ktorá trpela Parkinsonovou chorobou.

Aby mohol byť zosnulý pápež vyhlásený za svätého, je potrebné preukázať druhý zázrak, ktorého by bol pôvodcom. Ján Pavol II. zomrel 2. apríla 2005 vo veku 84 rokov, po dvadsiatich šiestich rokoch pontifikátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu