Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pápež: Za Big Bangom treba hľadať Boha

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Božiu myseľ treba hľadať za komplexnými teóriami ako je Big Bang (Veľký tresk) a kresťania by mali odmietať teóriu náhodného vzniku vesmíru. Uviedol to dnes pápež Benedikt XVI.

"Vesmír nie je dôsledkom náhody, ako by si niekto želal, aby sme si to mysleli," povedal Benedikt počas bohoslužby pri príležitosti sviatku Troch kráľov.

"Pri uvažovaní (o vesmíre) máme príležitosť vidieť niečo hlboké: múdrosť stvoriteľa, nevyčerpateľnú kreativitu Boha," povedal pápež v kázni pred približne 10.000 veriacimi zhromaždenými v Bazilike sv. Petra.

Hoci najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi už v minulosti hovoril napríklad o evolúcii, iba zriedka sa zmieňoval o koncepciách ako je Big Bang, ktorý podľa vedcov pred 13,7 miliardami rokov viedol k vzniku vesmíru.

Podľa ateistov veda dokáže neexistenciu Boha, Benedikt však konštatoval, že niektoré vedecké teórie sú obmedzené, pretože "prídu iba k určitému bodu... a nedokážu vysvetliť samotný význam reality".

Pápež uviedol, že vedecké teórie o pôvode a vývoji vesmíru a človeka, hoci nie sú v konflikte s vierou, nechávajú nezodpovedanými mnohé otázky. "V kráse sveta, jeho mysterióznosti, jeho veľkosti a v jeho racionalite... sa môžeme dať viesť iba k Bohu, stvoriteľovi neba a Zeme," povedal.

Benedikt, podobne ako jeho predchodca Ján Pavol II., sa snaží zbaviť cirkev jej anti-vedeckého imidžu, ktorý jej prischol, keď odsúdila Galilea za tvrdenie, že Zem obieha okolo Slnka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu