Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sexuálna výchova je útokom na veriacich, tvrdí pápež

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

VATIKÁN - Sexuálna a občianska výchova na európskych školách je útokom na náboženskú slobodu, vyhlásil v pondelok pápež Benedikt XVI. počas výročného príhovoru k zahraničným diplomatom vo Vatikáne.

"Nemôžem zostať ticho v súvislosti s ďalším útokom na náboženskú slobodu rodín v určitých európskych krajinách, v ktorých je povinná účasť na sexuálnej alebo občianskej výchove," povedal pápež veľvyslancom. Podľa pápeža toto je príklad "hrozby" voči "kultúrnym koreňom, ktoré živia skutočnú identitu a spoločenskú súdržnosť mnohých krajín".

V kolekcii rozhovorov, ktoré vyšli v novembri 2010, Benedikt XVI. po prvýkrát uviedol, že schvaľuje používanie kondómov na zníženie rizika nákazy rôznymi chorobami, čo viedlo k otázke, či zmenil svoj postoj k sexuálnej výchove. Vatikán však neskôr vysvetlil, že pápežov výrok sa týkal iba sexuálnych pracovníkov, ktorí sú HIV pozitívni a nemožno ho uplatniť pre širokú verejnosť.

V pondelňajšom príhovore pápež tiež obraňoval právo lekárov odmietnuť vykonať interrupciu s tým, že od kresťanov sa niekedy "požaduje", aby vykonávali svoje zamestnanie "bez akéhokoľvek ohľadu na ich náboženské či morálne presvedčenie". Benedikt XVI. však dodal, že ho teší rezolúcia Rady Európy z októbra 2010, ktorá opätovne potvrdila právo lekárov na výhradu vo svedomí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu