Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záplavy v Brazílii majú už vyše 500 obetí

Záplavy si už vyžiadali 506 obetí Zobraziť galériu (2)
Záplavy si už vyžiadali 506 obetí (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Ničivé zosuvy pôdy a záplavy si v horskej oblasti neďaleko brazílskeho Ria de Janeiro vyžiadali už najmenej 506 obetí, informovali v piatok úrady. Najviac mŕtvych, až 225, hlásia z mesta Nova Friburgo, asi 140 kilometrov severne od Ria.

Mesto Teresópolis, približne 100 kilometrov od Ria, zaznamenalo 223 obetí a susedný Petrópolis má 39 mŕtvych. 19 ľudí zahynulo tiež v malom meste Sumidouro, uviedli miestni predstavitelia. Stovky ľudí ostali bez strechy nad hlavou, telefónne, elektrické spojenia a infraštruktúra sú zničené.

Federálna vláda prezidentky Dilmy Rousseffovej uvoľnila na pomoc regiónu 470 miliónov dolárov a poslala do oblasti sedem ton liekov a zdravotníckych potrieb. Počet obetí januárových záplav je už vyšší ako celkový počet úmrtí spojených s lejakmi v minulom roku. Za celý rok 2010 prišlo v dôsledku zosuvov pôdy a záplav o život 473 ľudí.

Počet obetí bude navyše podľa úradov ešte stúpať, keďže záchranári len postupne prenikajú do odrezaných oblastí. Médiá hovoria o jednej z najhorších prírodných katastrof v dejinách Brazílie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu