Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záplavami postihnutú časť Austrálie budú sužovať aj cyklóny

Zaplavená časť západne od Brisbane Zobraziť galériu (4)
Zaplavená časť západne od Brisbane (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Záplavami postihnutý austrálsky štát Queensland by mal očakávať nadpriemernú aktivitu cyklónov až do konca marca, oznámil dnes národný meteorologický úrad. Jeho predpoveď hrozí už zaplaveným oblastiam ďalšími dažďami.

"Je veľká šanca nadpriemernej aktivity cyklónov," uviedol hovorca úradu s tým, že terajšia sezóna cyklónov sa rozbieha pomaly. Tretie najväčšie mesto Austrálie, Brisbane, začalo dnes čistiť zaplavené oblasti od páchnuceho bahna a trosiek, celé predmestia sú však stále pod vodou.

Menšie mestá sa pripravujú na nové záplavy, keďže meteorológovia varujú pred cyklónmi. Vojenské letectvo a nákladné autá rozvážali potraviny a oblečenie po oblasti o veľkosti Juhoafrickej republiky. Metropola Queenslandu, dvojmiliónové mesto Brisbane, s výnimkou čistiacich prác prakticky nefunguje.

"Naše úsilie sústreďujeme dnes na urgentnú reakciu," vyhlásila premiérka štátu Queensland Anna Blighová v austrálskej televízii a opísala Brisbane ako vojnovú zónu. Záplavy, ktoré sa začali minulý mesiac a ochromili infraštruktúru a významný export uhlia v baníckom štáte, pripravili o život najmenej 25 ľudí a ďalších 60 je nezvestných. Dodávky elektrickej energie obnovili do 170.000 domácností v Brisbane, ďalších 66.000 domácností na juhovýchode štátu je však naďalej bez elektriny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu