Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Austrálska rieka kulminovala, následky sú katastrofálne

Domovy opustili tisíce ľudí Zobraziť galériu (7)
Domovy opustili tisíce ľudí (Zdroj: SITA)

BRISBANE - Ničivé povodne, ktoré ochromili tretie najväčšie austrálske mesto Brisbane, dnes dosiahli svoj vrchol. Hladina rovnomennej rieky kulminovala o niečo nižšie, než sa pôvodne predpokladalo, napriek tomu sa očakávajú rozsiahle škody.

Domovy opustili tisíce ľudí a voda zablokovala centrum mesta aj niektoré predmestia. Podľa premiérky štátu Queensland by voda mohla zaplaviť 20 tisíc domov, ďalších 12 tisíc by podľa úradov mohlo byť nejakým spôsobom zasiahnutých.

Ako napísal spravodajský server BBC, centrum dvojmiliónovej Queenslandskej metropoly Brisbane sa zmenilo na mesto duchov. Dodávky elektriny boli prerušené a ľuďom nariadili, aby ohrozené oblasti opustili.

Podľa pôvodných odhadov mala voda dosiahnuť vrchol vo výške 5,2 metra. Hladina sa nakoniec zastavila na 4,45 metra. Podľa odborníkov by ale na tejto úrovni mala zostať niekoľko dní, kým začne opadávať.

Povodeň nedosiahla úrovne ničivých záplav z roku 1974, kedy voda vystúpila do výšky 5,4 metra, jej následky ale podľa úradov budú zrejme rovnako katastrofálne. "Stále je to veľká povodeň, mesto je väčšie a má viac obyvateľov, pod vodou je veľa častí, ktoré v roku 1974 ani neexistovali," uviedla queenslandská premiérka Anna Blighová. Austrálska premiérka Julia Gillardová vyzvala obyvateľov Brisbane k solidarite.

V susednom meste Ipswich západne od Brisbane sa podľa agentúry Reuters voda ustálila vo výške 19,4 metra, o meter nižšie, než boli pôvodné odhady. Prúdom vody s bahnom bolo tak ušetrených asi 6 tisíc domov. Aj tak tu ale bolo zaplavených vyše 3 tisíc pozemkov a 1100 ľudí muselo opustiť domovy.

Desiatky ľudí sú naďalej nezvestní v údolnej oblasti pri meste Toowoomba západne od Brisbane, ktorú v pondelok zasiahla blesková povodeň po prívalových lejakoch. Podľa premiérky Blighovej, citovanej AP, je stále 43 ľudí nezvestných. Najmenej 12 osôb voda usmrtila. Médiá tamojšiu situáciu opisujú ako "náhlu vnútrozemskú cunami". Voda unášala stromy a autá, v meste Grantham so sebou brala celé domčeky.

Katastrofálne záplavy sužujú štát Queensland na severovýchode Austrálie od novembra a vyžiadali si už najmenej 22 obetí. Bilancia prudko vzrástla po pondelňajších bleskových záplavách. V celom Queenslande, ktorý mohutné záplavy sužujú už od novembra, bolo dnes bez elektriny 70 tisíc domácností.

Prípravy na ničivé povodne začali v dvojmiliónovom Brisbane už v utorok, keď sa rieka Brisbane vyliala z koryta. Ľudia si robili zásoby základných potravín a vykupovali obchody, v centre mesta vznikali dopravné zápchy.

Austrálskou tlačou však podľa AFP nekolujú len správy o povodniach. Ako "zázračné bábätko" dnes miestne médiá oslavovali malého Calluma Jacka Wielanda, ktorý sa narodil v pondelok západne od Brisbane v dome odrezanom od okolitého sveta. Vrtuľníky sa k nemu vraj nemohli dostať niekoľko hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu