Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pre obce a mestá postihnuté povodňami vyčlenil takmer tri milióny

Letné povodne
Letné povodne

BRATISLAVA - Úrad vlády (ÚV) SR poskytol obciam a mestám postihnutým povodňami v letných mesiacoch 2.841.800 eur.

Finančné prostriedky z rezervy predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej dostali samosprávy na opravu zničenej infraštruktúry. Takmer tretinu z celkovej sumy šéfka vládneho kabinetu vyčlenila pre Košický samosprávny kraj na výstavbu nového mosta pri Spišskej Novej Vsi. Pôvodný most bol zničený počas povodní 4. júna.

Odškodnenie od ÚV SR dostali aj občania z obcí Nitrianskeho, Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Najväčšia individuálna pomoc vo výške 311.450 eur putovala do obce Nižná Myšľa, kde došlo k najväčším škodám. Vyčlenená čiastka sa použila na záchranné a búracie práce, úpravu sídliska, vybudovanie odvodňovacích vrtov, zastabilizovanie svahu pod kostolom, vybudovanie kanalizácie v obci a zhotovenie povrchových rigolov.

Z iniciatívy predsedníčky vlády sa na jeseň tohto roka rozbehli projekty zamerané na prevenciu pred povodňami v rámci Programu revitalizácie krajiny. Jeho cieľom je zadržiavanie dažďovej vody, ktorá spôsobuje záplavy, revitalizácia a obnova poškodenej krajiny. „Program umožňuje zapojiť do systému prevencie pred povodňami aktívne 95 percent rozlohy SR, najmä lesy, poľnohospodársku krajinu a urbanizované územie,“ povedala Radičová.

Štartovacie projekty prevencie pred povodňami, ktoré vytvoria počas svojho trvania viac ako 300 pracovných miest, sa už rozbehli v 23 obciach. Na tento účel bolo v tomto roku vyčlenených spolu 580.000 eur.

Povodne, ktoré zasiahli Slovensko v tomto roku, spôsobili škody takmer 337 miliónov eur. V tejto sume však nie sú zahrnuté škody v sektoroch poľnohospodárskej prvovýroby, lesného hospodárstva a chovu rýb. Na odstraňovanie následkov prírodnej katastrofy Slovensku prispel aj Fond solidarity Európskej únie, ktorý schválil finančnú pomoc vo výške 20,43 milióna eur.

Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu