Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vojaci v nových uniformách mrznú, 60 má zápal pľúc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Až 250 ruských vojakov zo sibírskej posádky Jürg v Kemerovskej oblasti vraj premrzlo natoľko, že ich museli hospitalizovať, niektorí sú dokonca v kritickom stave. Tvrdia to miestne noviny, ktoré vinu za premrznutých vojakov pripisujú aj novej uniforme od slávneho módneho návrhára Valentina Judaškina.

Armáda prípad bagatelizuje, ochoreli vraj len jednotlivci a vinu nenesie nová rovnošatu, ale nedbalý veliteľ.

Združenie matiek vojakov podľa denníka Gazeta Kemerovo tvrdí, že mladí obrancovia vlasti museli v 25-stupňovom mraze čakať až dve hodiny v rade pred jedálňou, než sa konečne mohli najesť a museli spať v nevykurovaných halách. Takúto skúšku mrazom uniforma od Judaškina nezvládla, pretože údajne hreje menej než stará rovnošata.

"Judaškin s tým nemá nič do činenia, všetko sú to výmysly," zareagoval zástupca veliteľa 41. armády Jurij Sivochin. "Chlapec, ktorého babička vyvolala celý rozruch, prechladol. Neleží však v nemocnici, ale na zdravotnej rote, a nie so zápalom pľúc, ale s kašľom," tvrdí. Celkovo ochorela asi stovka vojakov, ale to je vraj daň za výchovu mládeže v "skleníkových podmienkach", aké v armáde rozhodne nepanujú.

Do posádky však zavítali vojenskí prokurátori, ktorí narátali šesťdesiat vojakov so zápalom pľúc, jedného dokonca museli previezť na jednotku intenzívnej starostlivosti, pretože mu zlyhávali obličky, pečeň a pľúca. 

O uniforme sa v závere kontroly nezmienili. Zistili však pochybenia veliteľa, ktorý zanedbal starostlivosť o vojakov v situácii, keď ručička teplomera klesala až k 40 stupňom pod nulou.

Judaškin pri návrhoch pre armádu siahol aj po technologických výdobytkoch či tkaninách, ktoré neroztrhá ani ostnatý drôt. Na jeho adresu však už od začiatku zaznievali kritické hlasy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu